OÉT: Nem közeledtek az álláspontok a munkaidő új szabályaival kapcsolatban

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szerdai ülésén sem közeledtek az álláspontok a munkaidő új szabályairól szóló kormányzati javaslattal kapcsolatban. A törvénymódosításra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság tavaly 2007. június 30-ával megsemmisítette az egészségügyi dolgozók ügyeleti munkarendjével kapcsolatos szabályokat. Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az ügyeleti munkavégzés szabályai miatt.

A munkavállalók elutasítják a törvénymódosító javaslatot, mert az szerintük rontana a helyzetükön. Nem fogadják el egyebek mellett az úgynevezett önként vállalt túlmunka lehetőségére vonatkozó módosítást, úgy ítélik meg ugyanis, hogy itthon ez nem valódi önkéntességen alapulna, hanem az a kényszer állna a háttérben, hogy rendes munkaidőben nem képesek tisztességes bért keresni.

A munkáltatók és a kormány ezzel szemben abban egyetértenek, hogy a módosításokkal javulna az alkalmazottak helyzete. A kormány azzal védi az előterjesztést, hogy az a munkaidő részévé tenné az ügyeletet, vagyis a munkáltatók azt nem rendelhetnék el egyoldalúan, hanem ennek vállalásáról személyre szóló megállapodásokat kellene kötniük a munkavállalókkal.

A munkáltatói szervezetek fenntartják azonban azt a kifogásukat, hogy a módosítás nagyrészt az egészségügy problémájára koncentrál, szerintük a gazdaság egészére vonatkozóan kellene megalkotni az új szabályokat. Ezen felül úgy gondolják, hogy a javaslat túlmegy az uniós szabályokon, amikor 6 hónap átlagában írná elő a munkaidő maximumát, szemben az EU-ban érvényes 4 hónappal. A munkáltatók szerint ezzel rájuk nézve szigorúbb szabályok lépnének érvénybe, amely fokozná a magyarországi cégek növekvő versenyhátrányát az Unión belül.

Az OÉT-ben ezúttal sem tudott túllépni egyik oldal sem a javaslat általános vitáján, a 12 pontból álló előterjesztés részletes vitáját egy újabb, kisebb létszámú ülésen tartják majd meg. A kormány részéről Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár azonban jelezte: a kormány május elején mindenképpen véglegesíti a törvényjavaslatot, hogy azt az Országgyűlés határidőre elfogadhassa.Sporthírek