Öt kábítószercsempészt ítéltek szabadságvesztésre

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Budapest – Öt év tíz hónap és tíz év közötti szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Törvényszék első fokon öt csempészt, aki 2014-ben nagy mennyiségű kábítószert szállított Hollandiából Magyarországra – közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

Ibolya Tibor azt írta, a vádirat szerint a román állampolgárságú elsőrendű vádlott telefonon, “virágnyelven” rendelte meg a kábítószert az ismeretlen holland társaitól, a behozatalt pedig a pomázi illetőségű másodrendű és negyedrendű vádlottak intézték. Ők álnéven bemutatkozva egy magyar fuvarozó céget bíztak meg a Hollandiában autóalkatrészekbe rejtett kábítószer szállítására.

A kábítószert rejtő autóalkatrészekért a másod- és negyedrendű, valamint a harmadrendű vádlott felváltva, személyesen utazott ki Hollandiába, ahol kifizették a vételárat, megvárták a megrendelt fuvarozó cég teherautóját, majd előre megbeszélt időpontban, Rotterdamban az utcán felrakodtak – tette hozzá.

A Magyarországra érkező szállítmányt az éppen itthon maradt vádlottak vették át a fuvarozó cég telephelyén, és már a következő napokban megkezdték a kábítószer értékesítését a szállítmány érkezéséről előre értesített viszonteladóknak, például az ügy ötödrendű vádlottjának.

A Fővárosi Törvényszék az öt vádlottat a közelmúltban nem jogerősen öt év tíz hónap és tíz év közötti szabadságvesztésre ítélte jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt. Az ügy hatodik vádlottját – akinek az ügyészség vádirata szerint a figyelés volt a feladata – a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette – olvasható a közleményben.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, és a hatodrendű vádlott bűnösségének megállapításáért fellebbezett. A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

-MTI-