Öt esztendeje Borangolunk – Főszerepben az avasi pincék és a bor

Akt.:
Némedi Varga Zoltán
Némedi Varga Zoltán
Miskolc – Harmincöt pince és negyven borász várja a sok ezer érdeklődőt az V. Avasi Borangolásra. Interjú: Némedi Varga Zoltánnal, a Miskolci Borbarátok Társasága elnökével, a Borangolás főszervezőjével.

Némedi Varga Zoltánéknak nem volt pincéjük az Avason. Mint elárulta, egyetemi évei alatt lett az Avasi Pincék szerelmese. Ennek a szimbiózisnak a gyümölcse a Borangolás. Erről is beszélgettünk.

Nem akarunk nagyobb rendezvényt, a korábbit finomítjuk. Némedi Varga Zoltán

borangolas-indul-foto-kozma-istvan

Május 6-án és 7-én ismét a bor lesz a főszerepben, immáron ötödik alkalommal az Avason. Hogyan készülnek erre a hétvégi eseményre?

Némedi Varga Zoltán: Minél nagyobb egy rendezvény, annál többet kell dolgozni rajta. Öt évvel ezelőtt civilek összefogásával indult el ez az esemény, a Miskolci Borbarátok Társasága egyesület és az Avasi Borút Egyesület a két fő szervezője, és természetesen a város és sok civil támogatja a rendezvényt, meg maguk a pincetulajdonosok is. Több mint 35 pincében várjuk majd a látogatókat, és ha azt számoljuk, hogy van a 35 pince meg a segítők, akkor több mint 100 ember fog dolgozni társadalmi munkában azon, hogy ez a rendezvény létrejöjjön. Ez is az ereje a Borangolásnak. Igazából a kezdeteknél nem akartunk óriási rendezvényt, most már azért azzá vált a 40 borászattal és a helyszínekkel. Illetve most már van egy pénteki napunk is… Azért haladunk előre, és szeretnénk azt, hogy az emberek megismerjék az Avast, először is a miskolciak, mert ők sem ismerik, utána pedig az idelátogatók. Szeretnénk, hogy egyre többen menjenek fel.

nagyavas2

Sokak szerint nem Miskolctapolca vagy Lillafüred, hanem ez, az avasi pincék Miskolc legértékesebb helye, merthogy ilyen a világon nincs, hogy egy városban felfelé sétálsz pár száz métert és felérsz egy pincesorra. Infrastrukturálisan hogy áll a hely?

Némedi Varga Zoltán: A város támogatása nélkül nem működne ez a rendezvény, és az ilyen típusú támogatások a legfontosabbak, mert igazából nem az kell, hogy egyik napról a másikra tökéletes legyen a pincesor, hanem inkább abba az irányba érdemes elmenni, hogy tiszta legyen, ki legyen takarítva, legalább az út mellett le legyen vágva a fű. Ez egy vadregényes hely, az szerintem sehol nem működik, hogy teljesen steril a terület.

nagyavas

Civilek és lokálpatrióták nélkül, és azok nélkül, akiknek pincéjük van az Avason, nem működne a Borangolás. Hogyan kell elképzelni, hány ember ennek a motorja?

Némedi Varga Zoltán: A Borbarát társaságban vagyunk 14-en, és általában ilyenkor valaki jobban benne van az alapszervezésben. Ez az egyesület elnöksége, a többiek a rendezvények előtt és közben segítenek. Egyébként fel van osztva az Avas a szervezők között. 40 borászt kell a helyszínre vinni, és ez megint egy olyan feladat, hogy nem az van, hogy megadunk egy teret, hogy ide gyere, ide kell bepakolni, hanem oda kell vinni a borászt a pincéhez, tehát logisztikailag sem egyszerű. Vannak fiatal önkénteseink, akik segítenek, és az Avasi Borút Egyesületnek a pincetulajdonosai, akik már egy-két héttel a rendezvény előtt kezdik az előkészületeket, takarítanak, festenek, várják, hogy jöjjenek az emberek. Sokan kérdezik, hogy miért nincs többször egy évben. A válasz nagyon egyszerű: ezek mind magánpincék. Köszönetet kell mondani, hogy mindenki a saját ingatlanába ingyen beengedi az embereket, és nagyon fontos, hogy a pincéiket megmutatják a tulajdonosok.

egesz-nap-jokedv-uralkodott-a-tortenelmi8

Meddig juthat el a rendezvény?

Némedi Varga Zoltán: Az előző években is volt rengeteg pince, akik nem voltak rajta a térképen, de kinyitottak, ez volt a legértékesebb, büszkén mutatták be pincéjüket. Tavaly közel 5–6000 ember volt. Azért kell sok pince, hogy eloszoljon a tömeg, mert a pincék befogadóképessége viszonylag kicsi. Most a Nagyavast erősítettük, ott lett több pince, és finomítani kell. Erősíteni próbáljuk a pénteki napot is: az avasi templomban lesz egy ingyenes Takáts Eszter-koncert. Volt egy olyan kérés, hogy legyenek gyerekprogramok, az idén a Borókás Népi Játszóház fog erről gondoskodni. A Borangolás napján, szombaton meg lehet nézni az avasi templomot is. Amiben fejlődünk például, az a Tourinformmal közösen készülő applikáció, és vannak kapcsolódó rendezvények is. Ekkor lesz az Erzsébet téren az I. Miskolci Civil Nap, ott is jelen leszünk, hiszen a Borangolás is civil rendezvény és ott is a civilek mutatkoznak be. Próbáljuk az öt évvel ezelőtti ötletünket tökéletesíteni, nem azt akarjuk, hogy nagyobb legyen a rendezvény, hanem csiszoljuk-finomítjuk.

Juhász-Léhi István


Térkép V. Avasi Borangolás

(Kattintson a képre a teljes méretért!)


Névjegy: Némedi Varga Zoltán

Komlón született, hároméves volt, amikor Miskolcra költöztek. A borsod megyeszékhelyen járta iskoláit: a Herman Ottó Gimnáziumba, aztán a Miskolci Egyetem történelem szakára. Később az ELTE-n kulturális menedzser szakon végzett. Jelenleg a Miskolci Borbarátok Társaságának elnöke.
hirdetés


hirdet�s