OÉT: A kormány jövő hétre halasztotta a jövő évre vonatkozó bérajánlatának ismertetését

A kormány – tekintettel az elmúlt másfél hét pénzpiaci eseményeire -, visszavonta a munkavállalóknak tett, jövő évre vonatkozó eredeti bérajánlását – mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Az új javaslatot jövő pénteken tárgyalhatják meg a felek. A munkavállalók 2009-re 80 ezer forintban határoznák meg a minimálbér összegét.

A kormány a jövő évre vonatkozó eredeti bérajánlását szeptember 30-án készítette el, amikor még nem lehetett tudni, hogy lesz-e pénzpiaci világválság és az begyűrűzik-e Magyarországra. Ezzel indokolta az ajánlás visszavonását Csizmár Gábor államtitkár. Hozzátette azonban, hogy jövőre mindenképpen növekedni fog a keresetek reálértéke.

Csizmár Gábor az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy miközben 2007-ben még 4 – 5 százalék között csökkent a keresetek reálértéke, addig ebben az évben megtartotta vásárlóértékét. Az államtitkár szerint javítja a bérnövekedés esélyét az, hogy a vártnál sikeresebben teljesítették a konvergenciaprogram eddigi elvárásait, ugyanakkor a közelmúltban kipattant pénzpiaci világválság miatt teljesen át kell számolni egyrészt a makrogazdasági előrejelzéseket, így az infláció várható mértékét, illetve a GDP jövőre tervezett növekedését. Csizmár Gábor szerint már önmagában is növeli a keresetek reálértékét, hogy 2009-től a személyi jövedelemadó legalsó szintjének felső határa növekszik, és 4 százalékkal csökkennek a járulékok a minimálbér duplájának összegéig. A kormány jövő pénteken teszi le módosított javaslatát. A kormány a minimálbér ügyében szeretne egy újabb 3 éves megállapodást kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal, hasonlóan az elmúlt 3 évben érvényes megegyezéshez.

Mind a munkavállalók, mind a munkaadók elfogadták, hogy a kormány csak a jövő héten mutatja be a 2009-re vonatkozó bérajánlatát. A munkavállalók támogatják, hogy szülessen egy újabb 3 éves megállapodás a minimálbér összegéről, ám ezt a munkaadók többsége elutasítja. A munkavállalók 2009-re 80 ezer forintos minimálbér-ajánlást tettek, amelynek nettó értéke szerintük még így sem fogja elérni a létminimum összegét. Ez utóbbi eléréséhez ugyanis még az idei adatok szerint is több mint 91 ezer forint minimálbér kellene. A munkavállalók azt szeretnék, ha a szakmunkásbér 2 éves gyakorlatig a minimálbér 120 százaléka lenne, efölött pedig 125 százaléka. A munkavállalók az 50 év felettiekre külön megállapodást szeretnének

Az OÉT következő ülése október 17-én, pénteken lesz.Sporthírek