Friss hírek

2008.09.25. 05:24

Negyedével drágulhat a távhő Szombathelyen - ma döntenek róla

<p>Szombathelyen 26, 4 százalékkal nőhet októbertől a távhő díja - legalább is ilyen mértékű emelésre tesz javaslatot az önkormányzatnak a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. Ha ezt elfogadja a közgyűlés, a fűtési szezonban 8 ezer forinttal lehet magasabb a számla egy átlagos lakásban. A végső döntést csütörtökön hozzák meg a képviselők.</p>

Egy átlagos, 55 négyzetméteres szombathelyi távfűtéses lakásban most évente 177 ezer forint körül van a fűtési számla teljes összege. Ha az önkormányzat elfogadja a szolgáltató mostani javaslatát, akkor ez az összeg több mint 220 ezer forintra nőhet. Az ár mértéke nemcsak a lakás nagyságától, hanem a fogyasztás mennyiségétől függően is változhat.

Szombathelyen idén áprilisban és júliusban nem emeltek árat, ezért van most szükség jelentősebb korrekcióra - mondta a Független Hírügynökségnek Németh Gábor, a távhőszolgáltató ügyvezető igazgatója korábban. Hozzátette: a javasolt áremelkedés oka a gáz világpiaci árának növekedése.

Debrecenben hat és fél százalékos lesz a drágulás, de Nyíregyházán Pécsett, Miskolcon és Szegeden idén nem drágul a távhő. A számla végösszegét egyébként az állami támogatás mértéke is befolyásolhatja. Az RTL Híradó információi szerint a támogatás rendszerében lesznek változások, emellett a kormány tervezi a távfűtő cégek árképzésének ellenőrzését, és több pénzt adnának a panelházak korszerűsítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!