Osztrák ellenőrzés – Bajorországba 2500 menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról

Akt.:
Berlin, 2015. szeptember 1., kedd (MTI) – Nagyjából 2500 menedékkérő érkezett Bajorországba vonaton Magyarországról kedd délutánig. A német szövetségi rendőrség este ismertetett adatai szerint hétfő reggeltől összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban.

Bajorországban soha korábban nem regisztráltak másfél nap alatt ennyi menedékkérőt, pedig a tartomány a Németországba vagy Európa északi részébe igyekvő menekültek két fő útvonalának találkozásánál fekszik. Bajorországban éri el Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a menekülteknek a Földközi-tenger felől észak felé tartó áramlása is.

A rekord a Magyarországról menedékkérőket szállító vonatok révén állt elő. A BR bajor közszolgálati médiatársaság adatai szerint Münchenbe mintegy 1900 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról, további 600-an pedig az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe. Sok gyerek volt közöttük.

A menedékkérőket a müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval fogadták, orvosi ellátást szerveztek számukra. A csecsemők számára tiszta pelenkát is osztottak. A bajor tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult javukra. A müncheni rendőrség kedd délután a Twitter mikroblog portálon arra kérte az adományozókat, hogy ne vigyenek több élelmiszert és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

A menedékkérőket a megérkezés után nyilvántartásba veszik és befogadó állomásokra szállítják. Bajorország a túlterheltség miatt segítséget kért a többi tartománytól. Baden-Württemberg már jelezte, hogy 200 menedékkérő elhelyezésének átvállalásával kisegíti a szomszédos tartományt.

Münchenbe az utóbbi időszakban naponta 400-500 menedékkérő érkezett, a Magyarországról indult vonatok miatt így hirtelen jelentősen megugrott a számuk. Nagyobb fennakadás azonban így sem történt, és a szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, és időnként “eufórikus” volt a hangulat a főpályaudvaron keddre virradó éjjel, amikor az első szerelvények megérkeztek.

A Bild című német lap online kiadása szerint nagyjából 100-100 menedékkérő Stuttgartba, illetve Frankfurtba érkezett kedden a Münchenből indult vonatokon. Németország északi részén, Alsó-Szászországban és Brémában is érezhető, hogy növekedik a vonaton érkező menedékkérők száma. Ők többnyire szíriaiak, irakiak és nyugat-balkániak.

– Bálint Marcell, MTI –
hirdetés


hirdet�s