Friss hírek

2009.07.10. 12:14

Új biciklik a postánál

<p>Új kerékpárokat kapnak a postások. Az esztergomi székhelyű Neuzer Kft november végéig 4800 kétkerekűt szállít a Magyar Postának. A biciklikért 369 millió forintot fizet a társaság. A posta 4 féle kétkerekűt vásárol, ezek ára - kiviteltől függően - 64 ezer és 86 ezer forint között van.</p>

A szerződést az új kerékpárok szállításáról várhatóan július 20-án írja alá a Magyar Posta a Neuzer Kft-vel. Az esztergomi cég ezután egy független szervezettel bevizsgáltat kettő kerékpárt. Amennyiben azok megfelelnek az előírásoknak, úgy a Neuzer Kft. legkorábban szeptember végén kezdheti el szállítani a kerékpárokat a postának. A teljes mennyiséget 2009. november 30-ig kell a Magyar Posta hat kijelölt telephelyére beszállítani. A szerződés július 20-tól elérhető lesz az interneten is - olvasható a posta közleményében.

A Magyar Posta még 2007-ben írt ki kerékpárszállításra és szervízelésére közbeszerzési eljárást. Ezt a Cronopont Kft. nyerte meg. A társaság azonban 2008. július 25-én elállt a szerződéstől, mert a Cronopont Kft. nem volt képes a szerződésben meghatározott kerékpárok szállítására.

Az új pályázat részvételi felhívása 2009. január 22-én jelent meg. Végül négy cég nyújtott be ajánlatot, (Accel Hungária Kft., Schwinn Csepel Zrt., Italcamion Kft., Neuzer Kft.) velük folytatott tárgyalásokat a Magyar Posta. A legalacsonyabb összegű ajánlatot végül az esztergomi székhelyű cég adta. A Magyar Posta a 4800 kerékpárért nettó 369 millió forintot fizet. A társaság 4 féle kétkerekűt - két méretben váltósakat és váltó nélkülieket - akar vásárolni, amelyek ára - kiviteltől függően - 64 ezer forinttól 86 ezer forint között van.

Az új kiírás kizárólag csak kerékpárok szállításáról szólt, azaz a korábbi pályázattól eltérően nem tartalmazta a kétkerekűek karbantartását és javítását. Ez a megoldás megfelel az európai postai gyakorlatnak, továbbá kiszélesítette a versenyt, mert valamennyi kerékpárgyártónak lehetőséget biztosított a részvételre a pályázaton - olvasható a posta közleményében.

A korábbi kiírásnál több bírálatot kapott a posta vezetése. A társaság által kiírt közbeszerzési eljárás 4800 darab kerékpárról és 30 darab utánfutó vásárlásáról szólt nettó 1,097 milliárd forint értékben, vagyis több, mint 200 ezer forint lett volna egy kerékpár ára. Az ár ugyanakkor magában foglalta a szerkezetek karbantartását öt éven keresztül.

A korábbi biciklitendernél a szerződés megkötése után kiderült: a társaság közbeszerzési bizottságának elnöke a pályázat kiírása előtt találkozott a Cronpont képviselőivel, és fontos információkat árult el a készülő tenderről, sőt, abban is segítséget nyújtott, hogy a cég megfelelhessen a kiírásban meghatározott műszaki feltételek teljesítésében. A közbeszerzési bizottság vezetőjét emiatt elbocsátották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!