Friss hírek

2008.09.30. 20:19

Kormányszóvivő: az Amnesty International tájékozódjon, mielőtt véleményt formál

<p>A kormányszóvivő szerint félreértésen alapul az Amnesty International (AI) felháborodása amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc részt vesz a szombatra meghirdetett "Tarka Magyar!" nevű fővárosi rendezvényen. A békés demonstrációt az erőszak és a kirekesztés ellen, a pártsemlegesség jegyében szervezik. Az AI szerint a miniszterelnök jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célokkal mosódik össze, ezért távolmaradásra szólították fel a kormányfőt. A szervezők egyébként százezres tömeget várnak az Andrássy útra és a Hősök teréhez tervezett felvonulásra.</p>

Daróczi Dávid a Független Hírügynökségnek kedden elmondta: a "Tarka Magyar!" résztvevői kérték a miniszterelnököt arra, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, ezért indokolatlannak tartja az AI aggályait. A civilek által elvárt pártatlanságot leginkább az garantálhatja, ha valamennyi parlamenti párt képviselteti magát a rendezvényen, amelynek célja a kirekesztés elleni fellépés - fogalmazott a kormányszóvivő, majd hozzátette: Gyurcsány Ferenc álláspontja változatlan a kérdésben, vagyis elmegy a szombati rendezvényre.

A szervezők mint az öt parlamenti párt vezetőjét felkérték ugyanis arra, hogy írják alá a céljaikat összefoglaló nyilatkozatot. Mindannyian elfogadták a felkérést, de a kezdeményezők meg akarták várni, amíg mindenki szignálja a dokumentumot. Addig arra kérték a pártok képviselőit, hogy tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól.

A "Tarka Magyart!" szervező több mint 100 civil szervezet keddi sajtónyilatkozatában hangsúlyozza: Magyarország szerintük ma súlyosan megosztott, de kell hogy legyenek olyan alapértékek, amiben a társadalom legszélesebb rétegei pártszimpátiától függetlenül egyet tudnak érteni. Ilyen alapértékek mentén szerveződik a szombati demonstráció, amely a kirekesztés és az erőszak minden formájának elutasítását, valamint az erőszakos jelenségek elleni hatékonyabb fellépésre való felszólítást tűzte ki céljául, az Erőszakmentesség Világnapja alkalmából. Bővebb információ a www.tarkamagyar.blog.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!