Helyi közélet

2013.11.13. 16:55

Amikor a patak folyót játszott

Szerencs - Szerencsen átadták az Ond és a Fecskés városrész közötti árvízvédelmi beruházást.

Szerencs - Szerencsen átadták az Ond és a Fecskés városrész közötti árvízvédelmi beruházást.A szerencsi óvodásokhoz kegyes volt az időjárás, mert a szabadtérre tervezett műsorukat, amelyet a szerencsi árvízvédelmi beruházás átadására tanultak, nem kellett vacogtató hidegben előadniuk.

Gond a kinccsel

– A víz óriási kincs – kezdte avató beszédét Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere. – Időnként azonban gond van ezzel a kinccsel, méghozzá akkor, ha nem elég tiszta, vagy akkor, ha a kelleténél sokkal több van belőle. A szerencsiek élénken emlékeznek még 2010 tavaszára, amikor a pici kis Szerencs patak pár napig folyót játszott és riogatta a városban élőket. Ezt a beruházást azért valósítottuk meg Ond és a Fecskés városrész között, hogy az itt élőknek a későbbiekben ne kelljen még akkor sem félniük attól, hogy veszélybe kerülnek javaik, ha a patak megint folyót akar játszani.

Az árvízkárok megelőzése érdekében Szerencs önkormányzata az Észak-Magyarországi Operatív Program keretén belül a „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója” megnevezésű pályázati felhívásra „Szerencs város környezetbiztonságának növelése és árvíz veszélyeztetettségének csökkentése” címmel 2011 márciusában pályázatot nyújtott be és nyert támogatást közel bruttó 83 millió forint értékben. A beruházás keretében a védekezési biztonság növelése érdekében depónia koronakorrekciót, magasítást, koronaél rendezést, koronastabilizációt, árvízvédelmi támfalépítést, keresztező be- és leeresztő műtárgyak felújítását, ideiglenes szivattyúállások kiépítését végezték el. valamint felújították a mederburkolatokat is.

Fontos a biztonság

– A biztonság, az emberek biztonságérzete mindennél fontosabb, ezért is döntött úgy a kormány, hogy ezt a beruházást is támogatja – mondta egyebek mellett köszöntőjében dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

– 2010-ben a nagy árvizek idején a félelem mellett a másik fontos érzés az volt bennünk, hogy az emberekből nem halt még ki az összefogás, a segíteni akarás, hiszen az árvíz sújtotta településeken élők láthatták, szinte az egész ország megmozdult a bajba jutottak megsegítésére – mondta beszédében Mengyi Roland, a B.-A.-Z. Megyei közgyűlés elnöke. – Talán ennek, az ekkor szerzett tapasztalatoknak köszönhetően sikerült az idei dunai árvíznél elkerülni a még nagyobb károkat.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában