Őszintén beszél a balesetéről – Egy pillanat kihagyás kell, és máris egy baleset okozóivá válhatunk

Akt.:
Helyszínelés Istvánék balesete után
Helyszínelés Istvánék balesete után - © Fotó: BAZMRFK
Mezőkövesd – István decemberben volt a részese egy balesetnek az M3-ason, úgy döntött, elmeséli, mit élt át.

December 23-án délután az M3-as autópályán, Mezőkövesd térségében egy Mitsubishi sofőrje elaludt és nekiütközött az előtte haladó Toyotának, ami miatt az autók megpördültek, a szalagkorlátnak ütköztek és a két sávot elfoglalva álltak meg. Ezt észlelve a többi autós igyekezett megállni, azonban Ficze István nem tartott megfelelő követési távolságot, és nekiütközött az előtte fékező autónak, majd a szalagkorlátnak csapódtak. Így lett a nyírteleki férfi egy négy autót érintő, egy súlyos és egy könnyű sérüléssel járó baleset résztvevője és egyik okozója. Úgy döntött azonban, hogy az átélt élményeket megosztja lapunkkal – és rajtunk keresztül olvasóinkkal –, hogy felhívja a figyelmet rá, mennyire könnyen következik be a baj, ha nem figyelünk.

Amikor már késő

– Nagyon gyorsan történt minden, szinte fel sem fogtam, mi történt, és már megvolt a baj – idézi fel a történteket Ficze István, hozzátéve: nagy szerencséjükre sem neki, sem a mellette ülő feleségének nem esett baja az ijedségen kívül.

– Számomra a történet örök tanulsággal és hatalmas pozitív hozadékkal szolgál. Számos baleseti tudósítást láttam, és álltam is balesetek miatt az autópályán távoli szemlélődőként. De igazán most szembesültem a szakértelem, a gyorsaság, a féltő gondoskodás ilyen elegyével. A rend őrei, a tűzoltók és a mentők olyan rutinos, diszkrét, gyors tevékenységet végeztek, mely a tudósításokat látva nem sugárzik. Mindenkit, aki szenvedője volt az eseménynek, olyan sugárzó intelligenciával, óvással és szeretettel közelítettek meg, melyet még nem tapasztaltam. Kimondom, ahogy van: megérte még a kapott ötvenezer forintos büntetés is, hogy átélhettem ezt az élményt –mondta el a férfi lapunknak.

Természetesen a konzekvenciát is leszűrte az esetből, amelyet szívesen megoszt, hiszen, ahogy mondja: az okos ember más kárán tanul.

Amire figyelni kell

– Amellett, hogy még egyszer biztosan nem bambulok úgy el, mint azon a délutánon, azt kell mindenképpen hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő követési távolság betartása. Ez pedig még fontosabb az autópályán, ahol nagyobb a sebesség, és könnyen érheti meglepetés az embert. Nem csak akkor kell tudni ugyanis megállni, ha valaki fékez előttünk. Egy baleset meglepő dolgokat produkál, az autók olyan hirtelen állnak meg, ahogy egyébként soha, megpördülhetnek, még az is előfordulhat, hogy hirtelen szembejön velünk egy ilyen jármű. Ezekre is fel kell tudni készülni, és tudni kell rájuk reagálni – hangsúlyozza Ficze István. Emellett szót ejtett a megfelelő láthatóságról, így arról, hogy ne csak a menetfényt, vagy utólag beszerelt LED-fényeket használják az autósok – és ne is a vakító ködlámpát –, hanem a tompított fényszórót, és hogy mindenki csak láthatósági mellényben szálljon ki az autójából, történjen bármi.

Zavaró tényezők

– A monoton zene és az állandó fordulaton duruzsoló motor zúgása is nagyon álmosító lehet, szakítsunk időt egy megállásra és hogy megmozgassuk magunkat, életmentő lehet… – tette hozzá jó tanácsként.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság segítségével sikerült felvennünk a kapcsolatot Ficze Istvánnal, közös akciónk alapján készült cikkünkkel szeretnénk felhívni az autósok figyelmét arra, hogy milyen kevés is elég ahhoz, hogy baleset alakuljon ki.

ÉM-HI