Helyi közélet

2011.06.08. 14:53

ÉM-interjú Semjén Zsolt kormányfő-helyettessel

<p>Sárospatak -&nbsp;Semjén Zsolt szerint a nemzeti érdekeket nem vetik alá más országok belpolitikájának.</p>

Semjén Zsolt kormányfő-helyettes mondta szombaton délután, a Nemzeti Összetartozás Napja országos ünnepségsorozatának sárospataki zárórendezvényén az ünnepi beszédet.

ÉKN: Kövér László mellett Ön volt a kezdeményezője annak, hogy törvénybe iktassák a Nemzeti Összetartozás Napját.

Semjén Zsolt: - A rendszerváltás hajnalán volt egy pont, amikor azt lehetett érezni, nem kell sokáig várni erre a pillanatra. Akkor jelentette ki Antall József miniszterelnök, hogy lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének érzi magát. Az előző rendszerből megmaradt politikai öncenzúra azonban ezt megakadályozta, így egészen 2010-ig kellett várni erre a percre, hogy ez a törvény megszülessen. Trianon nem azért volt tragédia, mert az ország területéből olyan hatalmas darabokat kiszakítottak. Trianon azért volt tragédia, mert a békeszerződés aláírása a nemzeti önfeladás következménye volt. Tudom és vallom, hogy területi veszteség nélkül nem úszhattuk meg az első világháborút, de vallom, sokkal kisebb veszteségeket szenvedhettünk volna, ha tudatosabban és megfontoltabban politizálunk. A nemzeti összetartozás programja annak a lehetősége, hogy a magyar nemzet mindhárom alappillérére kellő figyelmet fordítsunk: az itthon élőkre, a határon túl lévőkre és az emigrációba kényszerültekre. Az állampolgárság megadásának lehetősége arra szolgál, hogy a világ bármely táján élő magyarok közjogi értelemben csatlakozhassanak az országhoz. Arra biztatom a pilisi szlovákokat, vegyék fel a szlovák állampolgárságot és vegyenek részt a szlovákiai választásokon is. Arra kérem a választókörzetemben élő horvátokat, vegyék fel a horvát állampolgárságot és szavazzanak a horvátországi választásokon is. Legyen ez lehetőség nem csupán a határokon kívül élő magyaroknak, hanem a nálunk élő kisebbségeknek is.

ÉKN: Ezt a célt szolgálja az összmagyar regiszter is?

Semjén Zsolt: - Pontosan, ezzel a kezdeményezéssel a világ minden pontján élő magyarok identitását szeretnénk megerősíteni. A regiszteren keresztül Magyarországról szóló, elsősorban magyar nyelvű üzeneteket juttatunk el azokhoz, akik megadják email-címüket. A csatlakozók üzeneteit, javaslatait is szívesen fogadjuk hiszen csak ilyen alapon van értelme működtetni egy ilyen rendszert. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan közösségeket alakítsunk ki, ahol fontos az anyanyelv ápolása, hiszen a nyelvi önfeladás azonos a nemzeti tudat feladásával. Tudomásul kell vennünk azt is, hogy az emigrációban felnövő harmadik-, negyedik nemzedék már csak kis mértékben birtokolja a magyar nyelvet, így őket elsősorban angolul kívánjuk megszólítani.

ÉKN: Több tízezren adták be be a kettős állampolgárság iránti kérelmet. Ezzel együtt lehet hallani olyan véleményeket, hogy a környező országokban nem fogadják örömmel ezt a kezdeményezést.

Semjén Zsolt: - Eddig kilencvenezer kettős állampolgárság iránti kérelmet adtak be, ebből mintegy ötvenezret már pozitívan el is bíráltak. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a határon túl élőkben nagy erre az igény. A kétkedőknek pedig azt szeretném elmondani, a magyar-szlovák kapcsolatok jobbak, mint amit az előző kormány ápolt északi szomszédainkkal. Vajdaságban megvalósult a kulturális autonómia, a magyar-román viszony pedig hosszú évekre visszamenően most a legjobb és legkiegyensúlyozottabb. A brüsszeli székelyföldi iroda körüli támadások pedig a román belpolitikáról szólnak. Románia kezd kilábalni a válságból és ez másfél évvel a választások előtt nem tetszik az ellenzéknek. Szeretnének kormányt buktatni és ehhez használják eszközül a székelyföldi irodát. Azt szeretném nagyon erősen kihangsúlyozni: emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeket nem vetünk alá más országok belpolitikájának. A kettős állampolgárság pedig ilyen emberi jog. El akarjuk érni, hogy a határokon kívüli magyarlakta területen élő diákok iskolai idejük alatt legalább egyszer ellátogassanak Magyarországra és viszont. Ismerjük meg egymást, csak így fűzhetjük szorosabbra nemzetünket.

ÉM-BG


Sárospatak- Megrendezték a Nemzeti Összetartozás Napja országos záróünnepségét.

Varsó (MTI) - Nincs még egy ország Európában, ahol Lengyelország, s különösen a lengyelek olyan rokonszenvet élveznének, mint Magyarország, s ezzel Varsónak kezdenie kellene valamit - olvasható a Gazeta Wyborcza című lengyel lap keddi publicisztikájában.

A trianoni békeszerződés aláírásának 91. évfordulója alkalmából rendezett tiltakozó felvonulást a  Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szombaton Budapesten mintegy másfél ezer ember részvételével.

A határon túli magyarok választójogáról a döntés a kormánykoalíció tagjainak fejében és lelkében már megszületett, a megvalósítás azonban még sok technikai kérdést vet föl – közölte Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szombaton a vajdasági Szabadkán.

A versailles-i kastély parkjában található Nagy-Trianon palota előtt tartott nagygyűlést szombaton a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a trianoni békeszerződés aláírásának 91. évfordulóján.

Az idén mintegy tizenegyezer diák utazhat külhoni magyarlakta területekre tanulmányi kirándulásra a Határtalanul! program keretében - mondta Semjén Zsolt szombaton a fővárosban, amikor a program nyitányaként Felvidékre tartó diákokat indítottak útnak a Budai Várból az összetartozás napján.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában