Őszi Európai Hulladékcsökkentési Hét

Akt.:
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A rendezvény a „Méregtelenítsünk” hívószóra épít – de nem kizáróan.

Minden év novemberének utolsó hetén rendezik meg 2009 óta az akciósorozatot, ami a hulladékkal kapcsolatos problémákra irányítja a figyelmet. Idén a lelkes önkéntesek november 17. és 25. között készülnek megvalósítani ötleteiket.

A kezdeményezés az életterünk körül gyűlő hulladékmennyiség problémájára hívja fel a figyelmet évről évre: csökkentsük ezt a számot, hasznosítsunk újra, szemetünket gyűjtsük szelektíven.

Ezek a fő irányvonalak, azonban minden évben kap egy központi témát a hét. Idén ez a „Méregtelenítsünk” felhívás, ami főként a háztartásunkban keletkező veszélyes hulladékokat helyezi fókuszba. Ezek a típusok még az általános szemétnél is nagyobb veszélyt jelentenek (gondoljunk a fürdőszobában, konyhában használt kemikáliákra), ezért kiemelt fontosságúak – tájékoztat a magyarországi szervező, az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A legötletesebb és egyben leghatékonyabb akcióterveket a szervezők beregisztrálják az Európai Hulladékcsökkentési Díjra.

Egyre sikeresebb

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2012 óta 12 000–­13 000-es összesített akciószámot produkál évente, a részt vevő országok száma pedig 30 körül alakul. Magyarországon 2015-ben 476 akciótervet nyújtottak be az önkéntesek, 2017-ben ez a szám már 4 672 volt.

Akik szeretnének tenni környezetük védelméért, azok a http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet-regisztralok/ honlapcímen regisztrálhatják pályázatukat november 9-ig.

ÉM-KCs


Tele vannak szeméttel a tengerek
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A GreenPeace szerint meg kellene szüntetni az egyszer használatos csomagolóanyagokat. A napokban jelent meg a Break Free From Plastic-mozgalom felmérése, mely a nagyvállalatokat műanyagszennyezésük alapján állította szégyensorrendbe. A környezetvédő szervezet n...

PET-hajó úszhat a Tiszán. Itthoni vizeink vizsgálatát a Tiszán kezdték el, az ott rendezett PET-kupán
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A mikroműanyag már ott a Tiszában, Dunában – és nem tudjuk, hogy mit tesznek velünk. A műanyaghulladékból az élővizeinkbe bekerülő mikroműanyagok hatását az emberi szervezetre még nem ismerjük. Annyi bizonyos, hogy már most kiemelt környezetvédelmi és egészségügyi...

A műanyag csomagolóanyagok nagy karriert futottak be
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelenleg kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra a keletkező műanyaghulladéknak. A jelentésre adott reakcióikból kitűnik, hogy a nagyvállalatok az újrahasznosítható csomagolóanyagokban látják a műanyagszennyezés csökkentésének útját – és ez irányba tettek ho...

A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé szemete borít be minket
A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé áll leginkább a bolygónkat ellepő eldobható műanyagcsomagolás-szennyezés mögött – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. A Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és a Danone termékei tették ki a Break Free From Plastic-mozgalom által 42 országban szervezett 239 szem...