Őszi érettségi: bekeményítenek

Miskolc – Elkezdődtek az őszi érettségik. Szigorodnak a szabályok.

Az elmúlt héten országszerte megkezdődtek az őszi érettségik, melyek egészen november 30-áig tartanak. A mostani vizsgákon változás, hogy közép- és emelt szinten is 20 helyett 25 százalékos eredményt kell elérni az elégséges osztályzathoz. 2014-től azonban több ezer középiskolás járhat rosszul az előrehozott érettségi szabályainak szigorításával. Ekkortól ugyanis csak idegen nyelvekből és informatikából lehet majd előrehozott érettségit tenni, miközben sokan éppen természettudományos tárgyakból vizsgáznának korábban. Hisz ezekből a tantárgyakból a legtöbb középiskolában a 12. évfolyamon már nincsenek órák.

A Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatójától, Fazekas Róberttől megtudtuk, a diákok a tavaszi és az őszi érettségi időszakot is szívesen választják előrehozott vizsgák letételére. A természettudományos tárgyakból azonban legtöbben a 12. év végén érettségiznek, mivel a diákok közül sokan tagozaton tanulnak, és az ő tudásuk alkalmas a magasabb szintű követelmények teljesítésére.

A tények

– Az október – novemberi érettségi vizsgaidőszakban 1115 fő jelentkezett érettségi vizsgára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
– Összesen 14 telephelyen teljesíthetők az érettségi követelmények (13 oktatási intézményben és a kormányhivatal által működtetett vizsgaközpontban)
– Emelt szinten angolból, kémiából és németből, középszinten angolból, informatikából és matematikából érettségiznek a legtöbben megyénkben.