Ősszel is van kerti munka

Akt.:
A legtöbb kiskertben még ezekben a hetekben is nagy mennyiségben van mit szüretelni...
A legtöbb kiskertben még ezekben a hetekben is nagy mennyiségben van mit szüretelni... - © Fotó: ÉM
Borsod-Abaúj-Zemplén – Tetszik, nem tetszik, de visszavonhatatlanul itt az ősz a kiskertekben is.

Szeptemberben még rengeteg növény érik, viszont olyanok is szép számmal akadnak, amelyek túl vannak az életciklusuk termő részén és vagy elpusztulnak, vagy vegetatív állapotba kerülnek. Több területen is eljön az ideje, hogy a télre készítsük kiskertünket, udvarunkat.

Már ne fejlődjön

Szeptemberben is van mit ültetni, így a zöldségfélék közül például a hónapos retket, fejes, áttelelő salátát, spenótot, sóskát, kaprot, őszi mákot, fokhagymát. Ilyenkor érdemes a hagymás, évelő virágot „eldugni”, és ez a szamóca ültetésének, tőosztásának ideje is. A meglévő szamócánkat egyébként is érdemes szeptemberben még átnézni, az indákat levágni róla, hogy ne fordítson már nagy energiát a fejlődésre.

A paradicsom esetén is érdemes megakadályozni a további fejlődésre fordított energiákat annak érdekében, hogy beérlelje a már meglévő, de még zöld terméseket. Így az új szárakat és a virágokat már érdemes eltávolítani, betakarítható paradicsom ezekből már csak november eleje felé lenne, amit egyáltalán nem biztos, hogy be tud még érlelni a növény. Ha szeretnénk még némi zöld paradicsomot októberben elrakni, akkor hagyhatunk virágot, de tekintve a hűvösebb időt és a kevesebb napsütést nem biztos, hogy érdemes kockáztatni a növényen már meglévő paradicsomok érését. Az idén egyébként is később kezdett érni a szokásostól, sokan panaszkodtak rá, hogy még július végén is csak zöldellt, így a legtöbb kiskertben még ezekben a hetekben is nagy mennyiségben van mit szüretelni. Már, ha a növényt nem tették eddig tönkre a gombabetegségek, amelyek nagy számban voltak jelen ezen a nyáron. A megváltozott időjárásnak „köszönhetően” pedig még nagyobb intenzitással fognak támadni, hiszen a hajnali párák, a gyakoribbá váló eső elősegíti a terjedésüket.

Ugyanez áll a paprikára is. Ne hagyjuk már szárat növeszteni, virágozni, szedjük le a nem egészséges terméseket. Ha pedig még szeretnénk, hogy beérlelje, ami van rajta, akkor lazítsuk meg egy kicsit a talajt.

Inkább ne hagyjuk

Az ökogazdálkodást folytatók körül sokan követik azt a módszert, hogy a letermett, elpusztult növényt a földben hagyják, vagy kihúzzák, de a kertben marad talajtakarásnak, talajjavításnak. Azonban tekintve az idei nagy gombabetegség-dömpinget, meglehetősen nagy a kockázata, hogy ezzel „átteleltetjük” kertünkben a kórokozót, ami a tavaszi ültetés után azonnal támad. Így érdemesebb kihúzni a kiszolgált növényt és kidobni a zöldhulladékkal. Komposztba kerülve szintén kockáztatjuk a gombák áttelelését.

Ha nem szedtük még fel a burgonyát, sárgarépát, akkor ezt ne halogassuk túl sokáig, ugyanis a hajnali, reggeli pára, a több eső miatt ­könnyen rothadásnak indulhatnak.

A tökfélék még vígan virágoznak és hozzák, érlelik a terméseket, de az ő esetükben is érdemes ritkítani a biztos beérés érdekében. Kettő-­három termésnél többet nem érdemes rajtuk hagyni egyszerre, mert túl sok energiát emésztene fel az érlelésük. Mivel vízigényes növényfajtáról van szó, érdemes az öntözésre továbbra is figyelmet fordítani, ellentétben például a paprikával, amely ilyenkor már kevesebb vízzel is beéri.

A bokros gyümölcsök ritkításának, metszésének is eljött, eljön lassan az ideje, ha már nem terem tovább, akkor meg lehet ejteni a málna, szeder őszi visszametszését.

Horváth Imre


Tennivalók szeptemberben

Pázsitgondozás

Már az ősz első heteiben elvégezhetjük a gyep szellőztetését, valamint a füvesített terület talajának lazítását, a nyári aktív használattól ugyanis a talaj és a gyepszőnyeg is jó eséllyel összetömörödött.

Szüret

A szüretről persze a szőlő ugrik be elsőnek, de más finomságok is várnak ránk mostanában. A téli almát és körtét szeptemberben lehet leszüretelni. A pázsit felfrissítésével egy időben kerülhet sor az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák helyre telepítésére is.

Tápanyag-utánpótlás

A kerti növények fejlődésük során rengeteg tápanyagot vesznek föl, időről-időre kimerítve ezzel a termőtalajt. A tápanyagokat többek közt ősszel is pótolhatjuk, például nagyobb mennyiségű érett komposzt kiszórásával, földbe forgatásával! A gyepet is táplálhatjuk, a rózsatöveknek is jár a csemege, és a frissen ültetett fák, cserjék is kapjanak bőségesen a tápanyagból

Zöldség- és virágültetés

Sokan azt hiszik, ősszel már vége az ültetési szezonnak, pedig ez nem igaz. Mostanában kerülhet a földbe a fokhagyma, valamint a hidegtűrő zöldségfélékből is bőven lehet még vetni, például zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, és káposztát, de benépesülhet a konyhakert zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel. A dísznövényeknek sem kell búcsút mondani, ültessünk szabad gyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot, vagy kikeleti bangitát.

Óvintézkedések

A nyárra a kertbe, vagy balkonra költöztetett cserepes, dézsás szobanövényeket lassan vigyük be a lakásba, házba, és a levelek lemosása után olyan helyre állítsuk őket, ahol kellő fényt kaphatnak. A kerti öntözést még nem kell abbahagyni, de az idő lehűlésével ritkíthatjuk az alkalmakat. A fűnyírási szezonnak sincs vége, de a vágási magasságot kissé emelhetjük már.