Összefognak a határ mentiek

Akt.:
Boldogkőváralja – A magyar–szlovák határvidék várainak fenntartóit várták tanácskozásra Boldogkő várába.


Magyarország Kassai Főkonzulátusa vezetésével, az Abaúj-Abaújban EGTC, Boldogkőváralja Község, a Castellum Cassovia Polgári Társulás és a Felső-Magyarországi Várak Egyesülete szervezte a tanácskozást, amelynek a célja a részt vevő várak bemutatkozása, tapasztalatszerzés, esetleges jövőbeni közös pályázatok megvalósítása, a várak együttműködése lehetőségeinek a megvizsgálása, a látogatók számának növelése volt.

A program a záróeseménye volt a Rákóczi Expressz Hétnek, melynek során szlovák és magyar helyszíneken mutatta be a két ország a kulturális értékeit.

Gondolatébresztésre is

Szlovák oldalról a Kassai, a Nagykövesdi, a Szalánci, a Tornai és Vinná várának képviselői voltak jelen, míg magyar oldalról Abaújvár, Boldogkő, a Diósgyőri, a Füzéri és a Regéci vár képviseltette magát.

A résztvevők rövid prezentálásban mutathatták be váraikat, illetve az ott megvalósult programokat, fejlesztéseket, amelyek gondolatébresztésre is alkalmasak voltak.

Jelen volt és a találkozó, illetve az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulja, Szunyog László, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Főépítésze, Szabó Ferenc, az Abaúj-Abaújban EGTC igazgatója és Luboš Porada, a Castellum Cassovia Polgári Egyesület vezetője.

A prezentációk után a várak képviselői egyetértettek abban, hogy érdemes lenne közös munkába kezdeni, hiszen együttműködve több lehetőség nyílhatna meg előttük. Ennek lehetséges kereteit a főkonzul hat pontban fogalmazta meg, melyet mindenki elfogadott.

ÉM-HI
hirdetés


hirdet�s