Összefogás a Cserehátért

Akt.:
A pályázati lehetőségek igénybevételéhez tudáskoncentrációra van szükség - hívta fel a figyelmet a megyei közgyűlés elnöke
A pályázati lehetőségek igénybevételéhez tudáskoncentrációra van szükség - hívta fel a figyelmet a megyei közgyűlés elnöke - © Fotó: baz.hu
Edelény, Miskolc – A Társadalmi innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című projekt keretében, a Miskolci Egyetem vezetésével próbálják összeszervezni, erősíteni a Cserehát önsegítő képességét. A humántőke fejlesztési programban résztvevőket a szerdai, edelényi projektnyitón Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

A projekt hármas célt szolgál, a térségi integrációt, a helyi gazdaságfejlesztést és a térségi identitás építését. Az első lépéseket is megtették szerdán, amikor a nyitórendezvény egyben az innovációs körök megalakítását is szolgálta. A kezdésre számos, a térség fejlesztésében érdekelt szakember jelent meg a pazarul felújított L’Huillier-Coburg kastélyban.

Török Dezső köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás óta számtalan konferenciát tartottak, tanulmányok garmadát írták a Cserehátról, programokat indítottak, azonban érdemi előrelépés nem történt. A legjobb szándék is kevés, ha nincs meg a helyszínen a megfelelő humán erőforrás, illetve a tudáskoncentráció. Ezt segíti a most induló projekt. „Reményeim szerint, ha a választási ciklus végén újra találkozunk ebben a körben, akkor arról számolhatnak be, hogy a Cserehát elindult felfelé!”- zárta beszédét Török Dezső.


1
A Miskolci Egyetem számára is fontos a projekt sikere – erősítette meg a rektorhelyettes. | Fotó: baz.hu


Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettesének várakozása szerint a projekt keretében olyan értéket sikerül létrehozni, amely fontos helyben, a megyének és az országnak egyaránt. Szorgalmazta a lokálpatriotizmus, az identitás erősítését.


2
Az egyetem társadalmi felelősségvállalásáról is szólt Veresné dr. Somosi Mariann. | Fotó: baz.hu


Veresné dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja megerősítette, hogy felelősséget éreznek a térségért és a megyéért. Erősíteni kívánják a szolgáltató jelleget.

A társadalmi innováció fogalma, jelentősége az elmaradott térségek fejlesztésében címmel G. Fekete Éva projektmenedzser tartott előadást. Bemutatta a Cserehát problémáit és az arra adandó válaszokat. A térség szellemi felpezsdítésével kapcsolatban az egyetem mintegy 60 szakemberének a „szürkeállományára” támaszkodnak.


3
G. Fekete Éva részletesen bemutatta a Cserehát problémáit és ezzel összefüggésben a projekt céljait. | Fotó: baz.hu


A szünetet követően a résztvevők bevonásával megtartották a társadalmi innovációs körök alakuló ülését, illetve az első megbeszélést.

– Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –