OSSZ MEG ÉS KIRÁLYKODJ ! – 2. rész

OSSZ MEG ÉS KIRÁLYKODJ ! – 2. rész
Talán a legfontosabb kérdés a videómegosztással kapcsolatban: hogy kerül a felvétel a számítógépre? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, először vegyük sorra, milyen eszközökkel lehet videófelvételt készíteni!

1. Digitális fényképezőgép – manapság már szinte minden digitális fotómasinán van videórögzítési lehetőség. A videókat ugyanazzal a módszerrel lehet áttölteni a PC-re, mint a fényképeket: a gyárilag mellékelt kábel segítségével összedugjuk a készüléket a számítógéppel, és jó esetben automatikusan elindul az áttöltő alkalmazás a gépen. Ha nem, akkor speciális áttöltő program PC-re telepítésére van szükség. Ne ijedjünk meg, ez sem ördöngösség! A programot mindig tartalmazza a fényképezőgép gyári csomagolása, csak be kell helyezni a CD-t a gépbe, és értelemszerűen követni az utasításokat, a többi már menni fog magától.

2. Mobiltelefon – a fényképező funkcióval ellátott mobiltelefonok szinte minden esetben videórögzítési lehetőséget is biztosítanak. A mobilról két módon lehet áttölteni a PC-re képet, videót: egyrész a gyártó által a kezelési útmutatóban megjelölt kábel és szoftver segítségével, másrészt Bluetooth adapterrel. Mivel a gyártók arra törekszenek, hogy készülékeiket csak a saját gyártású kütyüikkel lehessen használni, ezért általában minden mobilhoz más kábelt és szoftvert kell használni. Mivel azonban a gyártók azt is szeretnék, hogy gépeiket felhasználóik szeressék is használni, arra törekszenek, hogy minél egyszerűbben lehessen megoldani a felmerülő igényeket, így az áttöltést is. Ha a kábeles megoldást választjuk, érdemes elolvasni a telefonhoz kapott tájékoztató füzete(ke)t, és az alapján eljárni. Bluetooth adapter használatával lényegesen egyszerűbb a helyzet, mivel ez egy univerzálisan, minden Bluetooth-átvitelre alkalmas eszköznél használható eljárást követ. A Bluetooth adaptert a hozzá kapott előírások szerint telepítjük, majd csatlakoztatjuk a PC-hez. Ha használatra kész, aktiváljuk a mobilunkon a Bluetooth funkciót, ekkor felismeri egymást a két gép. Ezek után a számítógépen futó Bluetooth-program, vagy telefonunk megfelelő menüpontja segítségével átmásoljuk a videót a gépre, és máris siker koronázta videóáttöltési tervünket.

3. Webkamera – Az olcsó, számítógéphez csatlakoztatható mini kamerát többnyire Skype vagy MSN Messenger rendszeren keresztüli (tehát PC-PC közötti) videótelefonáláshoz használjuk. Alkalmazhatjuk azonban videó rögzítésére is, bár hátránya, hogy miközben folyik a felvétel, a webkamerának folyamatosan csatlakoztatva kell lennie a bekapcsolt PC-vel. Ennek ellenére kiváló eszköz a webkamera például videós naplóbejegyzések (vlogok) készítésére. Nagyobb problémát jelenthet, hogy nem lehet vele túlzottan jó képminőségű felvételeket készíteni, a felvétel legtöbbször szakadozott és szemcsés. Ez a probléma kiküszöbölhető ugyan, de csak úgy, ha méregdrága felszerelésekkel bővítjük a PC-t, ami nem biztos, hogy anyagilag megéri. Művészi videók készítésére még így sem ajánlanám a webkamerát, persze ettől még meg lehet próbálni… Javaslom, gondoljuk át, mire akarjuk pontosan használni az eszközt, és mit várunk el tőle, mielőtt óriási költségekbe verjük magunkat!

4. Kézikamera – A kézikamerák esetében meg kell különböztetni a digitális és az analóg fajtákat. Analógnak nevezzük azt a kamerát, amelyik szalagra (VHS kazetta) rögzít, míg a digitális kamera vagy DV kazettára, vagy Flash-memóriakártyára veszi fel az anyagot.

a. Digitális kézikamera esetén lényegesen egyszerűbb a videó PC-re való áttöltése. Első lépés: FireWire (másik nevén IEEE 1394 / i.LINK) vagy USB 2.0 kábellel kell összekötni a két eszközt. USB bemenet (egy lapos téglalap alakú dugó) szinte minden gépen van, viszont FireWire csatlakozóhoz (egy kis kocka alakú dugó) a régebbi gépeken nincs bemenet. Ha ilyen problémába ütközünk, nincs mese, venni kell egy csatlakozó-átalakítót. Ezekből számtalan fajtát találni mindenféle árkategóriában, bármelyik nagyobb elektrotechnikai üzletben. Másik probléma lehet a csatlakozással, hogy a bemenet egy korábbi adatátviteli szabványt használ, ami nem elég gyors ahhoz, hogy a kamerából átáramló képanyagot fel tudja dolgozni a PC. Ilyenkor új USB vagy FireWire bemenetről kell gondoskodni, de ezt is meg lehet szerezni olcsón a nagyobb áruházakban. Ha megoldott a gépek összekapcsolódása, elindíthatjuk a számítógépen a kamera gyári csomagolásával kapott speciális segédprogramot. Sajnos az olcsóbb kézikamerákhoz többnyire nem mellékelnek ilyen programot tartalmazó CD-t, ilyenkor a Windows alapfelszereltségéhez tartozó MovieMaker (moviemk.exe) nevű videószerkesztő „Importálás” funkcióját is lehet használni. Fontos: figyeljünk oda mindig, hogy áttöltéskor a kamera hálózati áramról menjen és ne akkumlátorról, mert ha menet közben lemerül az elem, kezdhetjük az egészet az elejéről!

b. Analóg kézikamerák esetén – ha nincs a kamerának FireWire vagy USB csatlakoztatási lehetősége – egy speciális PC-alkatrészre van szükség, ami sajnos elég drága, viszont ha megvan, akár TV-t is nézhetünk majd a monitorról. Az ún. „videórögzítő kártya” (video capture card) lehet belső, a PC géptestén belül csatlakoztatott, illetve külső csatlakozású, ilyenkor egy kis dobozt kell USB vagy FireWire kábbellel a PC-hez kapcsolni. Külső kártyák esetén nincs szükség szaktudásra az eszköz telepítéséhez – ún. Plug-and-Play funkciójuknál fogva csak be kell dugni a megfelelő csatlakozóba és már működik is –, belső kártya vásárlása esetén viszont érdemes a telepítésnél szakemberhez fordulni. Analóg kameránál a videójelet S-Video kábel továbbítja, míg a hang két darab ún. RCA-csatlakozón keresztül fut. Ezek más-más színű dugók, amiket értelemszerűen az azonos színű csatlakozóhelyre kell bedugni a kártyán. Ha megteremtettük a csatlakozást, nincs más hátra, minthogy beszerezzünk egy speciális számítógépes TV-rögzítő szoftvert, mint például az ingyenesen letölthető WinAVI Video Capture-t, és indulhat a másolás.

5. Videókazetta lejátszó / -felvevő – A hagyományos, TV-hez csatlakoztatható szalagos (VHS) kazettákat lejátszó és felvevő eszközről a legbonyolultabb a digitalizálás. Lehet használni az analóg kameráknál alkalmazott videórögzítő kártyát, viszont nem minden videólejátszónak van S-Video és RCA kimenete, többnyire SCART-csatlakozó a szabványos outputjuk. Természetesen van SCART-ot S-Videora átalakító csatoló is, viszont mivel erre elég kicsi a kereslet, viszonylag drága. Ha videókazettát szeretnénk digitalizálni, azt javaslom, forduljunk szakemberekhez. A legtöbb nagy fotóstúdióban tudnak ebben segíteni nekünk.

6. DVD lejátszó /-felvevő – A házimozi-rendszerekhez kapható, vagy önmagában a televízióhoz csatlakoztatható DVD lejátszó és felvevő eszközöket hasonlóképpen kell csatlakoztatni a PC-hez, mint az analóg videórögzítő eszközöket. Videórögzítő kártya szükséges hozzá és speciális rögzítőprogram. Ha DVD-ről vagy CD-ről szeretnénk videót átmásolni a gépre, célszerűbb inkább egy DVD-ROM meghajtót venni, mert ilyet jóval olcsóbban lehet vásárolni, mint a kártyát, és nem kell annyit bajlódni sem vele. A meghajtó beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre! A lemezen lévő film, mivel tökéletes minőségű, óriási helyet foglal, ezért érdemes tömörítő-konvertáló programot vagy ún. grabber szoftvert alkalmazni, amivel a lemez tartalmát, minőségromlással ugyan, de kezelhető méretűvé lehet tenni.

Cikksorozatunk következő részében arról írunk majd, milyen számítógépes videóformátumok ismertek, melyik mit takar és mit tud.

Kapcsolódó cikk: