Ossz meg és királykodj!

Országosan egyedülálló kezdeményezést indított útjára internetes hírportálunk, a Magyar Online: videómegosztó oldalt hoztunk létre.

Bár hírvideókat korábban is meg lehetett tekinteni a portálon, mostantól Ön is közvetlenül feltöltheti videóit hírportálunkra a videonezo.hu oldalon keresztül.

A világon számtalan videómegosztó oldal üzemel, legismertebb közülük az amerikai székhelyű YouTube.com. Bár a céget csupán két éve alapították, mára a legjelentősebb webes oldallá nőtte ki magát. Olyannyira, hogy jelenleg a világ internetes adatforgalmának egynegyedét teszi ki önmagában a YouTube-videók letöltése. Hírportálunk videómegosztója, a videonezo.hu portál, miközben technikailag még a YouTube-nál is modernebb szolgáltatást biztosít az Ön számára, elsősorban a helyi, regionális tartalomra koncetrál.

A médiakutatókat és az internetes világ pénzügyi befektetőit világszerte az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy mitől vált hirtelen ilyen népszerűvé a videók megosztása az interneten. A legfontosabb indok, amiben mindenki egyetért, az öröm-faktor. Videót készíteni élvezetes, kreatív és stresszoldó, nem is beszélve arról, hogy a személyes élmények maradandó emlékké való átalakításának legélethűbb eszköze.

Ha más nem, mindenkinek van otthon esküvői, szalagavatói, ballagási videója, felvételek szülinapi bulikról, nyaralásokról, sőt, sokak már gyermekük születését is filmre veszik. Ezen felvételeknek a sorsa eddig többnyire az volt, hogy ott porosodnak a polcokon, amíg véletlenül (vagy akár direkt) le nem törölte, felül nem írta őket valaki. Az internetes videómegosztás révén új távlatok nyíltak meg. Nem szükséges többé szalagon, CD vagy DVD lemezen őrizgetni az emlékeket, elég feltölteni őket a videómegosztó portálra, és nemcsak hogy örökké fennmarad a felvétel, de bármikor bárkinek és bárhol meg lehet mutatni az interneten keresztül.

A videómegosztás tehát praktikus, ésszerű megoldás és egyben élvezetes is. De ettől még nem vált volna két év alatt kikerülhetetlen húzóágazattá a videómegosztó szolgáltatás. A siker valódi kulcsát másban kell keresni. Mindenki ismeri Andy Warhol kulcsmondatát: „A jövőben mindenki híres lehet 15 percen keresztül”. A videómegosztók korszakában ez a mondat már a következőképpen hangzik: „Mindenki híressé válhat 15 perc alatt”. Bárkinek az optikája elé akadhatnak olyan események, jelenségek, vagy akár csak vicces emberek, nevetséges helyzetek, amik a videómegosztó portálok seítségével pillanatok alatt világhírnevet szerezhetnek szerzőjüknek. Gondoljunk csak a tavaly szeptemberi zavargásokra! Azt a házivideót, amit az október 23-i Deák téri „tankcsatáról” készített egy ottlakó, és feltöltötte a netre, végül még a CNN is leközölte. A tavaly augusztus 20-i tűzijáték alatt történtekbe pedig szinte csak mobiltelefonokkal készített, videómegosztókra feltöltött videók révén nyerhetett bepillantást az, aki nem volt akkor ott a Duna-parton.

Ma már a legobjektívebb tudósítások nem a televíziók hírműsoraiban vagy az újságok hasábjain jelennek meg, hanem az internetre feltöltött videók között. A vidómegosztás nem ismer határokat, ez az a médium, ahol nincs semmiféle cenzúra, nincs előzetes információszűrés, a látottak nyersen, kommentár nélkül, ferdítetlenül áramolhatnak. A valós információszabadság első számú terepe a videómegosztás.

Cikksorozatunk következő részében arról írunk majd, hogyan lehet a különféle videórögzítő eszközökről egyszerűen áttölteni a videókat a számítógépre.