Őshonos szőlőből főzték a legjobb pálinkát

Koós Józsefné átveszi a díjat
Koós Józsefné átveszi a díjat - © Fotó: ÉM
Mályinka, Budapest – A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programjának és a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyének eredményeit nemrégiben hirdették ki a Parlament Felsőházában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével.

A Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinkája lett idén Magyarország legjobb pálinkája, míg a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést a Brill Pálinkaház nyerte el. Az idei országkóstolón 382-féle pálinkából válogathattak a verseny bírálói. A Pálinka Nemzeti Tanács idén új díjat alapított: a legjobb 10.000 palack feletti pálinka a Villányi Pálinka – Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája lett.

A 43 pálinkaház által nevezett 382 tételből 115 nyerte el a Pálinkakiválóság címet, 46 tétel pedig TOP Pálinkakiválóság díjat kapott. Az országos versenyre nevezett főzetek közül 24 tétel érdemelte ki a Champion, azaz kategória­győztes díjat.

Koós Józsefné, a Konkordi-Izabella szőlőpálinka főzője az eseményen elmondta, hogy a díjnyertes pálinka gyümölcse édesapja kedvenc szőlőfajtáiból készült. Hozzátette, hogy 40 éve foglalkozik pálinkafőzéssel és nagyon büszke, hogy Mályinka község régóta termesztett szőlőfajtáival nyerhette meg az év pálinkája elismerést.

„A Konkordi-Izabella szőlőpálinka olyan ritkaság, amihez hasonló eddig még soha nem szerepelt a versenyen. Kevésbé ismert, nagyon harmonikus íz- és illatvilágot jelenít meg, és mind ízében, mind illatában nagyon bársonyos, szokatlanul kedves. Az ember szeretné újra és újra először megkóstolni” – hangsúlyozta a 2017-es év legjobbnak választott pálinkájáról Kovács András pálinkabíráló.

ÉM