Oscar-Gála – „Csodálatos lenne ismét egy aranyszobor…”

A Testről és lélekről bükki forgatásán
A Testről és lélekről bükki forgatásán - © Fotó: Bartha Attila
Már azzal is sokat nyertek a Testről és lélekről alkotói, hogy bekerültek a fináléba.

Milyen esélyei vannak az Oscar-díjra a verseny végső kimenetelét a legjobb külföldi filmek kategóriájában váró Testről és lélekről című alkotásnak, Enyedi Ildikó művének?

Váró Kata Anna filmkritikust kérdeztük.

Eddig is nagy dolog

Én nagyon nem szeretem az esélylatolgatásokat, inkább szorítok Enyedi Ildikó filmjének. A Saul fia esetében biztosnak éreztem a győzelmet, és bejött. A Mindenki esetében tartottam tőle, hogy a díjat odaítélő akadémia tagjai kevésbé méltányolják, és lám hiábavaló volt az aggodalmam. Csodálatos lenne ismét egy arany szobor, de az is nagyon nagy dolog, hogy egyáltalán ismét van magyar film a legjobb külföldi filmnek járó Oscar jelöltjei között. Enyedi Ildikó és stábja, ahogy az összes Oscar-jelölt már azzal is sokat nyert, hogy egyáltalán bekerült a fináléba, így sokkal több figyelmet kaptak ezek a filmek, és a tengerentúlon is megismerték a rendezőnő és Borbély Alexandra nevét – válaszolta Váró Kata Anna filmkritikus.

– ÉM –


Büszkeségeink

Oscar-díjas magyar filmek:

2017: Deák Kristóf és Udvardy Anna Mindenki című filmje nyerte a legjobb élőszereplős kisfilmnek járó díjat.

2015: Nemes Jeles László Saul fia című alkotását díjazták a legjobb külföldi film kategóriájában

1991: Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című vizsgafilmjével nyerte el az 1972-ben alapított diák Oscar-díjat a legjobb külföldi filmek között.

1982: Szabó István Mephistó című filmjét díjaztak a legjobb külföldi film kategóriájában.

1981: A Légy animációs rövidfilm kategóriájában nyert – az alkotó: Rófusz Ferenc

Oscar-díjra jelölt magyar filmek:

1968: Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk

1974: Makk Károly Macskajáték

1978: Fábri Zoltán Magyarok

1980: Szabó István Bizalom

1983: Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása

1985: Szabó István Redl ezredes

1988: Szabó István Hanussen

2017: Enyedi Ildikó Testről és lélekről


A Testről és lélekről már elnyerte a berlini fesztiválon az Arany Medvét. Most azért szoríthatunk, hogy megkapja az Oscar-díjat is, a legjobb idegennyelvű filmek versenyében. A képen az alkotók: középen Enyedi Ildikó rendező, körülötte a film szereplői: Tenki Réka, Morcsányi Géza, Borbély Alexandra és Nagy Ervin
Borsod-Abaúj-Zemplén - A Bükkben forgatták az Oscar-esélyes magyar film több jelenetét. A rendezőt lenyűgözte a csodás helyszín. Bartha Attilától, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi terület-felügyelőjétől kevesen várják jobban a vasárnap éjszakát, amikor kiderülhet, lesz-e újabb ...