Helyi közélet

2013.03.18. 15:51

Árvíz - A Tisza felső szakaszán tovább apad

Budapest, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A Tisza és mellékfolyói többnyire apadnak, ám az alsó szakaszokon elhúzódó tetőzésre kell számítani, a belvíz szintje továbbra is magas, és az elöntött területek nagysága a héten várhatóan nő - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A Tisza és mellékfolyói többnyire apadnak, ám az alsó szakaszokon elhúzódó tetőzésre kell számítani, a belvíz szintje továbbra is magas, és az elöntött területek nagysága a héten várhatóan nő - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.A közlemény szerint a Tiszán folytatódik az árhullám levonulása: a folyó felső szakasza Tiszabecs és Dombrád között apad, míg Dombrádtól lefelé még árad. A felső szakaszon a hét második felében újabb árhullámok alakulhatnak ki, ezek a mostani számítások szerint az elsőfokú készültségi szintet megközelítve vonulnak majd le. Ám az alsó szakaszokon elhúzódó tetőzésre lehet számítani - figyelmeztettek.

A Tisza mellékfolyói közül a Túr, a Kraszna és a Fekete-Körös apad, a Bodrog tetőzés közeli állapotban van. A Sajót illetően az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli számításai szerint Sajópüspökinél estétől várható vízszintemelkedés, de a kialakuló árhullám szintje mintegy fél méterrel elmarad a korábbiaktól, és várhatóan a másodfokú szint alatt tetőzik majd. A Fehér-Körös és a Kettős-Körös egyaránt áradt az elmúlt huszonnégy órában - tették hozzá.

Mint írták, jelenleg csaknem 843 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, ebből mintegy 36 kilométer hosszan a súlyosabb másodfokú (a Fekete-Körösön). Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Túr, a Kraszna, a Lónyay-főcsatorna, a Bodrog, a Takta, a Fehér-, a Kettős-Körös és a Tisza egyes szakaszain, valamint azokon a töltésszakaszokon van, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak - ismertették.

A belvízvédelmi helyzettel kapcsolatban közölték: a csapadékos időjárás hatására az elmúlt hat napban további védelmi szakaszokon kellett készültséget elrendelni. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban magas a vízszint - fűzték hozzá.

Jelenleg az országban kilenc vízügyi igazgatóság területén, 15 szakaszon elsőfokú és 11 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Kiemelték: az előrejelzések szerint az ezen a héten hulló 25-30 milliméter közötti csapadék, valamint a hóolvadás miatt nő az elöntött területek nagysága.

Mint megjegyezték, a hétvégén az időjárás miatt a belvízvédelmi szivattyútelepek megközelítése, valamint az áramkimaradások miatt a megfelelő védekezés biztosítása jelentős erőfeszítéseket igényelt a vízügyi igazgatóságoktól.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában