Magyarország

2013.03.16. 14:51

Havazás - MSZP: megbukott a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője

Budapest, 2013. március 16., szombat (MTI) - Az MSZP szerint felelős kormánynak nyoma sem volt, a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője pedig megbukott az elmúlt 36 órában. A szocialisták továbbra is vizsgálatot sürgetnek a rendkívüli időjárás okozta problémák nem megfelelő kezelése miatt.

Budapest, 2013. március 16., szombat (MTI) - Az MSZP szerint felelős kormánynak nyoma sem volt, a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője pedig megbukott az elmúlt 36 órában. A szocialisták továbbra is vizsgálatot sürgetnek a rendkívüli időjárás okozta problémák nem megfelelő kezelése miatt.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: mielőbb választ kell találni arra, hogy a katasztrófavédelem új rendszere "alkalmatlan arra, hogy éles helyzetben megvédje" az embereket, vagy "emberi mulasztás, vezetői felelőtlenség okozta a káoszt".

Az MSZP-s politikus megismételte, a szocialisták parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik ennek feltárására. Hozzátette: ha a Fidesz ezt megakadályozza, akkor összehívja a honvédelmi és rendészeti bizottság általa vezetett ellenőrző albizottságot, és ott kezdeményezi a felelős vezetők meghallgatását.

Elmondta, választ várnak arra, mit csinált a miniszterelnök a katasztrófahelyzet alatt, miről tájékoztatták, és milyen döntéseket hozott. "Ha Orbán Viktornak fogalma sem volt arról, hogy emberek százezrei vannak bajban Magyarországon, mit csinált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes? Ha Semjén Zsolt esetleg lovas parádén volt, mit csinált Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes? Ha ő sem tartózkodott az országban, ki volt a miniszterelnöki jogkör gyakorlója?" - sorolta a kérdéseket az MSZP-s politikus.

Harangozó Tamás azt a kérdést is feltette, hogy mikor kezdett intézkedni Pintér Sándor belügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Azt pedig érthetetlennek nevezte, hogy a katasztrófavédelem vezérkara csütörtök délután - amikor már tömegesen akadtak el autók a hófúvás miatt - "díszegyenruhában ücsörgött, március 15-ei ünnepséget tartott". Szerinte ez önmagában megalapozza a személyes felelősség vizsgálatát.

Szintén vizsgálatot szorgalmazott annak megállapítására, hogy miért nem történtek megelőző intézkedések, noha jó néhány napja tudni lehetett, milyen időjárás várható a nemzeti ünnepen. A szocialista politikus szerint tisztázni kell, hogy miért nem volt megfelelő tájékoztatás a közmédiában, és akár a kereskedelmi csatornákon, illetve hogy mit tett ez ügyben a médiatanács.

Köszönetet mondott ugyanakkor a mentésben résztvevőknek, amiért visszaadták a hitet, hogy az emberek legalább egymásra számíthatnak a bajban.

Egy kérdésre válaszolva közölte: számos olyan körülményről értesültek, amelyet vizsgálni kellene. Példaként hozta, hogy a közútkezelő már korábban lebontotta az autópályák melletti hófogókat, és az elmúlt napokban sem tette vissza őket, illetve hogy több megyében összeomlott a katasztrófavédelmi riasztási rendszer.

Felrótta azt is, hogy amíg a Terrorelhárítási Központnak vannak páncélozott harci járművei, addig a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóságoknak nincsenek, így a gépeket Budapestről kellett elindítani.

Szintén kérdésre azt mondta: nem helytálló a mostani események összehasonlítása a 2006. augusztus 20-ával, akkor ugyanis néhány óra alatt érte el a vihar Budapestet, most viszont napokkal korábban kiadták a riasztást. Hozzátette: az akkor történtek után mégis eltávolították a rendezvény felelősét, a katasztrófavédelem főigazgatóját pedig megrovásban részesítették.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!