OSCAR: Az Avatar és a Bombák földjén 9-9 jelölést kapott

Nyilvánosságra hozták kedden az idei Oscar-díj jelöléseket. Az elismeréseket március 7-én adják át, immár 82. alkalommal. A legtöbb jelölést James Cameron Avatar címû sci-fije kapta, szám szerint kilencet. Apró csavar, hogy Cameron volt felesége, a szinten filmes Kathryn Bigelow is kilenc jelölést kapott a Bombák földjén címû háborús alkotásáért.

Mindkét mozi esélyes a legjobb film és legjobb rendezõ cím elnyerésére. Bigelow egyébként az Oscar történetében a negyedik rendezõnõ, akit jelöltek a díjra. Eddig nõ a legjobb rendezésért még sosem kapott elismerést az Amerikai Filmakadémiától. Rajtuk kívül a legjobb rendezõi díjra Quentin Tarantinót, Jason Reitmant és Lee Danielst jelölték.

Az év legjobb filmjéért összesen 10 alkotás száll ringbe. Az Avataron és a Bombák földjén kívül az Egek ura, a Becstelen brigantyk, a Fel, az Egy lányról, a District-9, a Serious Man, a Precious: Based on the Novel Push by Sapphire és a The Blind Side címû alkotások mérkõznek meg egymással.

A legjobb színész díjára Jeff Bridges, George Clooney, Colin Firth, Morgan Freeman és Jeremy Renner is esélyes. A hölgyek közül a legjobb színésznõ kategóriára jelölték Sandra Bullockot, Meryl Streepet (õt immár tizenhatodik alkalommal), Helen Mirrent, Gabby Sidibét és Carey Mulligant is.

A legjobb nõi mellékszereplõ díj várományosai: Mo’Nique Anna Kendrick, Vera Farmiga, Penélope Cruz és Maggie Gyllenhaal. A legjobb férfi mellékszereplõ díjra Christoph Waltzot, Woody Harrelsont, Stanley Tuccit, Christopher Plummert és Matt Damont jelölték.

A legjobb idegen nyelvû film díjáért összesen öt alkotás versenyez: A fehér szalag címû német film, A próféta címû francia alkotás, az izraeli Ajami, az argentin El Secreto de Sus Ojos, valamint a perui Fausta éneke.