Orvvadászok elfogásáért tüntettek ki pásztói rendőröket

Hubertus ezüstplakettet kaptak szombaton azok a rendőrök, akik pár hónapja orvvadászokat fogtak el a Cserhát hegységben, Buják közelében. Öt pásztói rendőr vett részt az akcióban, a díszes kitüntetést a rendőrség megyei állománygyűlésén vették át Salgótarjánban.

A hivatásos vadászoknak nem sok lehetőségük van a vadorzók megfogására, ezért is fontos nekik, hogy szoros kapcsolatot építsenek ki a rendőrséggel. Csak Nógrád megyében százmillió forint kárt okoznak évente az orvvadászok – legalábbis erre lehet következtetni például a bujáki orvvadászoktól lefoglalt legális és illegális fegyverekből, trófeákból, állatbőrökből, a vadászati fotók alapján, valamint a hasonló vadorzó csoportokról érkező jelzésekből.

Az orvvadászok a tervszerű vadgazdálkodást is lehetetlenné teszik – mondta a Független Hírügynökségnek Hajas Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrádi Területi Szervezetének titkára a Vadász Kulturális Egyesület díjainak átadása után.

A vadászok most térinformatikai fejlesztésekkel próbálnak a rendőrökkel közösen az erdő- és a vadállomány védelméről gondoskodni. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem árulják el. A jelzőrendszer fejlesztésétől a felderítési mutatók javulását és az orvvadászat visszaszorulását várják – tette hozzá Hajas Péter.