Orvosokat számoltat el a rendőrség

Több száz orvos válhat gyanúsítottá, ha bebizonyosodik: jutalékért cserébe írták fel betegeiknek egy bizonyos gyógyszergyátró cég készítményeit.

A jövő év elejétől az egészségbiztosító egy új informatikai rendszer segítségével akarja ellenőrizni a doktorok receptírási szokásait.

Hetek óta folynak a kihallgatások a jutalék elfogadásával gyanúsított orvosok ügyében. A számlákon az áll ugyan, hogy előadásokat, továbbképzéseket tartottak, tanulmányokat készítettek a cégnél, a rendőrök azonban azt feltételezik, hogy a doktorok valójában a gyógyszertár egyik termékének felírásáért kapott jutalékot leplezik a fikítv szerződésekkel.

Az ügyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tett feljelentést egy éve, de a szaktárca is belső vizsgálatot indított, mivel úgy tűnt: két minisztériumi tulajdonban levő szívcentrum alkalmazottjai is érintettek.

A rendőrség az elmúlt hetekben kétszáz orvost idézett be, és további háromszáz meghallgatását tervezik januárig. A gyógyszertártónál végzett házkutatás során a rendőrök több, mint 800 számlát foglaltak le; ezek alapján úgy tűnik, a gyár ötvenezer és egymillió forint körüli összeget fizetett egy-egy orvosnak.