Orvoskivándorlás: már nem csak a kezdők

Miskolc – Megyénket is elérte: immár neves szakorvosok hagyják el nemcsak megyénket, de az országot. A hír, hogy a pályakezdő orvosok inkább külföldre mennek, nem volt annyira megrengető, mint az, hogy ismert orvosok helye is megüresedik.

A hír, hogy a pályakezdő orvosok inkább külföldre mennek, nem volt annyira megrengető, mint az, hogy ismert, jónevű orvosok helye is megüresedik. Megyénkből, közelebbről Miskolcról is olyan doktorok távoznak, távoztak, akik űrt hagynak maguk után. Egyikük az AA-MED-ből ment Írországba, egy szülész-nőgyógyász főorvos és egy háziorvos pedig a skandináv országok egyikébe készül.

A minap a megyei szülész-nőgyógyász szakfőorvos, dr. Berkő Péter jelentette ki: sosem hitte volna, hogy egyszer a szülészet-nőgyógyászat hiányszakmává válik, de ez már bekövetkezett.
A MEK Semmelweisbeli bőrgyógyászati osztályán járva is azt tapasztaltuk: minthogy az ügyeleti idő után kötelező a pihenő idő kiadása, mindössze két szakorvos jutott az egész osztályra, ráadásul ambuláns nap is volt, azaz erőiket még ez is megosztotta.
Azt hallottuk: Írországban például az orvos munkaidejébe beleszámít a továbbképzésre, önképzésre (akár csak szakmai folyóiratok tanulmányozására szánt idő is), a fizetés többszörös, a naponta ellátandó betegek száma pedig az ittenihez képest elenyésző.
hirdetés


hirdet�s