Orvosi vizsgálat a torinói egyiptomi múzeum múmiáin

Róma, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Egy több mint kétezer évvel ezelőtt meghalt nő eredeti testmagasságát és halálának évét is elárulta a torinói egyiptomi múzeum múmiáin végzett CT-vizsgálat.

A legnagyobb olaszországi egyiptomi gyűjteményt őrző torinói múzeum és a városi egyetem orvostudományi kara közötti együttműködés keretében a múzeum egyik legjobb állapotban konzerválódott, Sepszesztaszet nevű múmiáján végeztek computer tomográf vizsgálatot. A CT kiderítette, hogy a Ptolemaioszok uralma (Kr.e.323-Kr.e. 30) idején élt, nemesi származású nő másfél méter magas volt, és az eddigi találgatásokkal ellentétben negyven éves kora előtt hunyt el.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a mumifikálódott test belső szervei tökéletes állapotban megmaradtak, és halála előtt Sepszesztaszet több ponton is eltörte a jobb lábát.

A múmián 1956-ban már röntgenvizsgálatot végeztek, de a mai technológia még pontosabb részletekkel szolgál az ókori régészeti leletekről – hangoztatta Giovanni Gandini, a torinói Molinette kórház radiológiai intézetének igazgatója az ANSA hírügynökségnek.

– MTI –