Friss hírek

2009.08.14. 12:46

Már novembertõl járhatnak az új metrókocsik Budapesten

<p>Szeptember elejére véget érhet az új Alstom Metropolis metrószerelvények tesztelése, ezután pedig csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélye szükséges, hogy a jármûvek forgalomba álljanak - olvasható a Fõpolgármesteri Hivatal, a BKV és az Alstom Transport pénteki közös közleményében. A metrókocsikat Budapesten és Franciaországban is párhuzamosan tesztelik. A szerelvények a 2-es és az épülõ 4-es metró vonalán járnak majd.</p>

A franciaországi próbapályán hamarosan lefutják a szerelvények a tartóssági teszthez szükséges 14 ezer kilométert, Budapesten pedig szeptember elsõ hetében ér véget a teszt-idõszak. A BKV és az Alstom szakemberei csütörtök éjszaka végigvontatták a szerelvényt a 2-es metró alagútjában, néhány nap múlva pedig a tûzoltóság is elvégzi a mentési próbát.

A tesztelések után az Alstom beadja a metrókocsik több ezer oldalas dokumentációját a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, ahol a végleges típusengedélyt elbírálják 60 napon belül. A vállalat szakemberei abban bíznak, hogy Budapesten novembertõl forgalomba állhat az elsõ három szerelvény, utána pedig havonta három újabb kocsi indul meg a 2-es metró vonalán.

A BKV 2006. május 30-án írta alá az új szerelvények tervezésére, gyártására és szállítására vonatkozó szerzõdést az Alstom Transporttal. A 2-es metró vonalán 22 darab, 5 kocsiból álló szerelvényt állítanak be, az épülõ 4-es metró vonalán pedig 15 darab, 4 kocsiból álló teljesen automata szerelvény jár majd. A kocsik 65 milliárd forintba kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!