Orvosi bevatkozás miatt perelnek a hatosikrek szülei

Hétfőn megkezdődött az első kanadai hatosikrek szüleinek kétnapos pere. A Jehova Tanúi nevű vallási szervezethez tartozó házaspár azért perelte be az államot, mert akaratuk ellenére várátömlesztéssel kezelték koraszülött gyermekeiket, ezzel megsértve a szabad vallásgyakorláshoz fűződő alkotmányos jogaikat. A szervezet szabályai ugyanis tiltják a vérátömlesztést.

A hatosikrek januárban jöttek világra koraszülöttként, és a szülés után nem sokkal ketten meghaltak. Egészségügyi hivatalnokok ezután bírósági végzést szereztek, hogy megmentsék a többi négy gyermek életét, és az orvosok a szülők akarata ellenére vérátömlesztést hajtottak végre rajtuk. Az életben marad négy gyerek közül hármat már hazaengedtek, egy pedig még mindig kórházban fekszik.

A szülők a Jehova Tanúi nevű szervezetnek a tagjai, és hitük szerint a Biblia tiltja a vérátömlesztést. A pár most azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: a kormányzat megsértette alkotmányos jogaikat, és nem lett volna szabad az orvosoknak akaratuk ellenére végrehajtani a szerintük szükségtelen beavatkozást.

Korábban a kanadai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a gyám akarata ellenére is lehet általánosan elfogadott és szükséges orvosi beavatkozásokat végezni olyan személyeken, akik nem tudnak maguk dönteni.