Ortodox kolostorvezető és nővér a szülei a papíron nem létező gyereknek

Tizenegy hónapos gyereke van egy romániai ortodox pópának és egy kolostorban élő nővérnek – számolt be kedden az esetről címlapon több román napilap is. A tiltott szerelemből született gyereket az anyakönyvvezető hivatalnál sem jelentették be.

Az esetre egy, a rendőrségre befutott lakossági bejelentést követően derült fény, ami gyanúsnak nevezte a kisgyereket autóztató szakállas pópát. A gépkocsit a rendőrség tartóztatta fel és értesítették a gyermekvédelmi felügyelőséget is. Az észak-romániai Suceava megyei kolostor 39 esztendős vezetője nem is tagadta, hogy ő a gyerek apja, állítása szerint édesanyja pedig egy másik kolostorban élő nővér.

A gyereket születése óta gondozószülőkre bízták, akik a román sajtó szerint “égi áldásként” tekintettek rá. A valódi szülők mindössze néhány napra vették volna magukhoz a gyereket, amikor a hatóságokba ütköztek.

A pópa állítását megerősíti a rendőrség és a gyermekvédelmi hatóság is. Cáfol azonban az ortodox egyház, amely azt állítja: a gyerek szülei nem szerepelnek az egyház szolgái között. Az egyház szerint bizonyára egy álpapról lehet szó, az Evenimentul Zilei napilapnak pedig a kolostorhoz közeli falu lakói megerősítették: valóban az egyház által el nem ismert pópa a kolostor vezetője.

A kolostorban fogant kisgyerek jelenleg a gyermekvédelmi hatóság gondozásában van.