Országszerte több mint húsz kórházban fejlesztik a jövőben a rehabilitációs ellátásokat

Budapest, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Országszerte több mint húsz kórházban fejlesztik a jövőben a rehabilitációs ellátásokat; többek között a súlyos agysérültek, a felnőtt, illetve gyermek addiktológiai betegek (például a drogfüggők) gyógyítási lehetőségei bővülnek – derül ki a Magyar Közlöny csütörtöki, legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból.

Az “Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program 2011. évi rehabilitációs szolgáltatások fejlesztését célzó pályázataival összefüggő többletkapacitás kérelmek előzetes befogadásáról” szóló kormányhatározat a fekvőbeteg és ambuláns rehabilitációs szolgáltatások fejlesztését is tartalmazza. Összesen 11 kórházban fejlesztik a fekvőbeteg-szakellátást, amely több helyen az ágyszámok növelését jelenti, míg 14 intézményben a járóbeteg-szakellátásban ellátandó rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztik.

A fekvőbeteg-szakellátásban több ágy áll majd rendelkezésre egyebek mellett a felnőttek és a gyermekek addiktológiai rehabilitációs kezelésére (például drogfüggők gyógyítására), a pszichológiai betegek, súlyos agysérültek, súlyos központi idegrendszeri sérült gyermekek gyógyítására.

Emellett a járóbeteg-szakellátásban többek között a kardiológiai, a mozgásszervi, a pszichiátriai, a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs ellátást fejlesztik országszerte.

A kormányhatározat a fejlesztésekhez szükséges finanszírozási szerződések megkötésének tervezett időpontját is megjelölte. A leghamarabbi tervezett szerződéskötést ez év július elsejével két intézmény addiktológiai rehabilitációjának fejlesztésére írta elő: a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház, illetve a ráckeresztúri Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió számára.

Az előzetes “többletkapacitás-befogadások” jóváhagyása mellett ugyanakkor azt is kikötötték, hogy azok finanszírozási igénye nem ronthatja az Egészségbiztosítási Alap számára 2013–2015-re jóváhagyott költségvetési egyenleget.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban többször utalt arra, hogy Magyarországon a rehabilitációt fejleszteni kell. Az egészségügyi rendszer átalakítása során számos intézmény jelezte, hogy funkciót váltana és többen specializálódnának a jövőben a rehabilitációra.

– MTi –