Országszerte több mint 20 fürdőben rendezik meg a magyar fürdőkultúra napját

Akt.:
Illusztráció - Országszerte több mint 20 fürdőben rendezik meg a magyar fürdőkultúra napját
Illusztráció - Országszerte több mint 20 fürdőben rendezik meg a magyar fürdőkultúra napját
Budapest, 2012. október 11., csütörtök (MTI) – Fürdőnadrágos fotókiállítás, stratégiai csapatjáték, szaunázás, kedvezményes fürdőzési lehetőség, éjszakai fürdőzés és számos más program várja október 13-án, a magyar fürdőkultúra napján a látogatókat országszerte több mint 20 fürdőben.

A Magyar Fürdőszövetség minden év októberének második szombatján szervezi meg a magyar fürdőkultúra napját, amely idén október 13-ra esik. A program célja, hogy az emberekkel megismertessék a több ezer évre visszanyúló magyar fürdőkultúra gyökereit és értékeit – közölte az MTI-vel a szövetség.

Majd minden helyszínen tartanak előadásokat, filmvetítéseket vagy fotókiállítást a magyar fürdőkultúra történetéről, lesznek pálinka-, kolbász- és borkóstolások, szaunaprogramok, éjszakai fürdőzések és csaknem minden helyszínen 10-50 százalékos kedvezményt biztosítanak a fürdők különböző szolgáltatásaik árából.

A fővárosi Gellért Gyógyfürdő a Miniszterek gatyában című fotókiállítását ajánlja megtekintésre, amelyet Pusztai Sándor úszómester képeiből rendeznek, aki a 30-as években úszómesterként dolgozott a Gellértben. Így kapta lencsevégre többek között Karinthy Frigyest és Heltai Jenőt, Klebelsberg Kunót és ifj. Horthy Miklóst, Keresztes-Fischer Ferencet, Tolnay Klárit és Alpár Gittát is. A kiállítást október 12-én 12 órakor Kincses Károly fotómuzeológus nyitja meg.

A Széchenyi fürdőben a MindQuest stratégiai csapatjátékában tehetik próbára magukat az érdeklődők, a Rudas fürdő többek közt a szauna szerelmeseinek kedvez a szaunamester által vezetett ingyenes felöntések formájában, a Dandár fürdőbe pedig fél áron látogathatnak el a testi-lelki feltöltődésre vágyó vendégek.

Részt vesz a programban a budapesti Aquaworld Élményfürdő, a szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő, az Aquaticum Debrecen Gyógy- és Fürdőközpont, a miskolctapolcai Barlangfürdő, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, a Gyulai Várfürdő, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő, a Harkányi Gyógyfürdő, a Hévízi Gyógyfürdő, a Hungarospa Hajdúszoboszló, a Karcagi Fürdő, a Komáromi Gyógyfürdő, a Martfű Termál SPA, a Monori Városi Uszoda, a budapesti Oriental Spa Wellness és Fitness központ, az orosházi Gyopárosfürdő Gyógy- és Élményfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a vásárosnaményi Szilva Termál és Wellnessfürdő, Tiszakécskén a Tisza-parti Termálfürdő és a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesden.

A legtöbb helyszínen kiemelt szerepet kapnak a fürdőzés betegségmegelőző hatásáról tájékoztató filmek és előadások. “Számos betegség, így a depresszió is enyhíthető lenne, ha megelőzésképpen többet járnának fürdőbe az emberek” – mondta Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, majd hozzátette: “Az ilyen típusú ismeretek átadása lesz az egyik célja a Magyar Fürdőkultúra Napjának”.

Orvosi tapasztalatok bizonyítják, hogy a melegvizes fürdőnek idegnyugtató hatásuk van. A magyar fürdők többségének mikroklímája – a levegőben található negatív ionok túlsúlya miatt – stresszoldó, idegnyugtató, pihentető hatású is egyben.

A szövetség a fürdőkultúra népszerűsítésének érdekében oktatási anyagokat is készített, amelyeket az általános- és középiskolákban, valamint a felsőoktatási intézményekben is használnak majd. Az előadások anyaga illeszkedik a diákok életkorához, ismeretanyagához, az iskolai tantervben elsajátított ismeretanyaghoz egyaránt.

A részletes program és a fürdők által kínált szolgáltatások és kedvezmények az egyes intézmények honlapjain, vagy a szövetség oldalán (http://www.furdoszovetseg.hu/hu/hirek/magyar-furdokultura-napja-2012-oktober-13.html) tekinthető meg.

– MTI –