Országszerte több helyen várják a véradókat szombaton

Jelenleg nincs vérhiány, de a nyári szabadságolások miatt nehéz elérni a donorokat, ezért előfordulhat, hogy a nem sürgős beavatkozásokhoz nem tudnak vért biztosítani. Ezért lenne fontos, hogy a nem rendszeres véradók is segítsenek. A Vöröskereszt szakemberei szombaton is több helyen várják a véradókat az országban.

A hazai vérellátás szempontjából a nyár az egyik legnehezebb időszak, mert 70 rendszeres véradóból a szabadságolások miatt átlagban csak tízet tudnak elérni és behívni. A munkahelyekre szervezett, csoportos véradásokat is nehezebb megszervezni hasonló okokból, ezért ilyenkor nagy szükség van azokra, akik elérhetőek.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai szombaton országszerte több helyen várják a segíteni vágyókat. A budakalászi Cora áruháznál délután 4-ig, Kalocsán 10 és 14 óra között az Érsekkertben, a Veszprém megyei Felsőörsön és az egri Deák Ferenc úti Általános Iskolában 10-15 óra között, Lentiben 11-től 14 óráig, Békéscsabán a HIT Gyülekezet épületében 14-16 óra között, a mezőkövesdi Zsóry Fürdőben 14-19 óra között, valamint Budapesten 14 és 18 óra között a Városligeti műjégpályánál. Emellett a Véradó Kamiont szombaton stílusosan a szegedi Kamionos találkozón lehet megtalálni 11 és 16 óra között a Partfürdőnél. A véradók minden esetben vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a lakcím- és taj-kártyájukat.

Az aktuális helyszíneket és időpontokat folyamatosan felteszik a www.veradas.hu internetes oldalra.

A Vöröskereszt a hatékonyabb munka érdekében SMSPostás szolgáltatást is indított, hogy mobiltelefonra küldött rövid szöveges üzenetben is értesíthessék a rendszeres véradókat és a segíteni vágyókat az időpontokról és helyszínekről. Üzenetet természetesen csak az kap, aki ezt külön kéri. A szolgáltatásra kétféle módon lehet regisztrálni: vagy úgy, hogy a véradás alkalmával a véradó megadja mobilszámát a Vöröskereszt munkatársának, illetve ha felhívja a 06/30-587-8300-ás telefonszámot, és az ügyfélszolgálaton regisztrál. Egy-egy alkalommal egyébként 4 és fél deciliter vért vesznek le a véradóktól. Hazánkban hetente országosan 9 ezer egység vérre van szükség.

Az RTL Híradó pénteken arról számolt be, hogy több műtét is elmaradt a napokban, mert nem volt megfelelő vér. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál azt mondták, hogy nincs vérhiány, de előfordulhat, hogy a nem sürgős beavatkozásokhoz vagy ritka vércsoportból nem tudnak elegendő mennyiséget biztosítani.