Országszerte 206 figyelmeztetés történt

Akt.:
Október 15-től jogszabály tiltja az életvitelszerű utcai tartózkodást
Október 15-től jogszabály tiltja az életvitelszerű utcai tartózkodást - © Fotó: Matey István
Miskolc – Borsod-Abaúj-Zemplénben eddig nem jutott bíróságig az október 15-én életbe lépett törvénymódosítás értelmében hajléktalanokat érintő eljárás.

Nem volt bírósági ügy

Október 15-én lépett hatályba a törvénymódosítás – elterjedt nevén hajléktalanrendelet –, ami a közterületek életvitelszerű használatát szankcionálja. A törvénymódosítás előírja, aki három felszólítás ellenére sem hagy fel az utcai élettel, szabálysértést követ el és közmunkával vagy elzárással büntethető.

Megkeresésünkre azt a tájékoztatást kaptuk az Országos Rendőr-főkapitányságtól, hogy országos szinten 2018. október 25-ig 206 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést, emellett 5 szabálysértési előkészítő eljárás indult (egy Pest megyében, egy Fejér megyében, három pedig Budapesten).

Ebből kitűnik az is, hogy a Miskolci Törvényszék illetékességi területén ez idáig nem indult eljárás az említett szabálysértés miatt. Dr. Horváth Dóra sajtószóvivő kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy a bíróságok felkészültek az esetekre, melyek előreláthatóan számos körülmény vizsgálatát igénylik majd a bíráktól.

ÉM


A miskolci Szent Anna térnél is sokan panaszolták a hajléktalanok közelségét régebben
Miskolc - Már nem a városi tereken­­ élnek a miskolci hajléktalanok. Ahogy minden városnak, Miskolcnak is vannak, voltak pontjai, ahol nagyobb számban voltak jelen a közterületeken a hajléktalanok. Az elmúlt években számtalan esetben fordultak hozzánk olvasóink, akik azt kérték: írjunk a lakásuk ...

Radics Tibor: „Valamikor dolgoztam, olvasztár voltam, de bezárt a gyár. Elmaradt a fizetés, és akkor kezdődtek a bajok”
Miskolc - Az eddig utcán élő hajléktalanok nem bánják, hogy „bevitték” őket a szállóra. Milyen lehet évekig az utcán élni? Padokon aludni, a keservesen összekoldult forintokból jóllakni, betépett suhancoktól rettegni, az éjszakai fagyban lépcsőházakban bujkálni? A nappali melegedő lakóinak mél...