Friss hírek

2009.07.20. 12:47

Opten: A válságban tisztul az építőipar

<p>Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében. Tavaly ilyenkor még csak 663 társaság tulajdonosai döntöttek a cég megszüntetése mellett - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az első félévben csaknem 1700 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly ugyanebben az időszakban alig 1400 jutott erre a sorsra. Eközben jelentősen csökkent az új cégek száma az építőiparban, a visszaesés 45 százalékos.</p>

Az idei év első felében lényegesen kevesebb építőipari céget alapítottak Magyarországon, mint egy évvel korábban. Tavaly az első hat hónapban 3761 új céget jegyeztek be az ágazatban, idén viszont csak 2589-et, így a visszaesés 45 százalékos.

Az első félévben 1691 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly még csak 1385 jutott erre a sorsra, a növekedés tehát 22 százalék. Ezen belül a második negyedévben 30 százalékkal, azaz lényegesen nagyobb mértékben nőtt a felszámolások száma, mint az elsőben, ami arra utal, hogy a felszámolások tendenciája továbbra is emelkedő ütemű marad.

Tavaly az év első felében 663 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg idén már 1006 cég végelszámolása indult meg, vagyis a növekedés ezen a területen több mint 50 százalékos. Itt is igaz, hogy a tendencia negyedévről negyedévre emelkedik, a második negyedévben már 64 százalék volt. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint azonban az kedvező jel, hogy az ágazatban lényegesen gyorsabb ütemben nő a végelszámolások száma, mint felszámolásoké. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egyre több az olyan tulajdonos, aki tisztességesen szeretné lezárni cége pályafutását, a becsukott cégek helyén pedig nem szaporodnak gombamód új vállalkozások.

Ezt a helyzetértékelést alátámasztják az adatok is: 2008-ban még minden felszámolással vagy végelszámolással megszűnő cég helyén több mint 1,8 új vállalkozás alakult az ágazatban, addig idén az első félévben már csak egy cég lépett a távozók helyére. A statégiai igazgató szerint az ágazat szenved a válságtól, de egyben arra is van remény, hogy konszolidáció menjen végbe az Európában egyedülállóan szétaprózódott tulajdonosi szerkezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!