Országosan ellenőrzi a vízelvezető árkok állapotát a katasztrófavédelem

Akt.:
Székesfehérvár, 2012. május 8., kedd (MTI) – Az országban valamennyi, vízkárral veszélyeztetett településen ellenőrzik a vízelvezető árkok, átereszek állapotát a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok májusban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

Hajdu Márton elmondta: a felülvizsgálat egy országos akcióterv része. A májusi ellenőrzés célja a megelőzés. Azt szeretnék elérni, hogy az árkok és átereszek megfelelő állapotúak legyenek, s így el tudják vezetni a hirtelen lezúduló csapadékot vagy a belvizet. Az ellenőrzésről minden esetben jegyzőkönyv készül, amelyben rögzítik a feltárt hiányosságokat – ezek felszámolása az önkormányzatok, a gazdálkodó szervezetek és az állampolgárok felelőssége.

Fejér megyében már el is kezdődött az összes települést érintő ellenőrzés – közölte Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A helyszíni bejárásokat a vízügyi igazgatóság és az adott település önkormányzatának bevonásával folytatják le. A feladatok helyi koordinálásáért a településeken közbiztonsági referenseket jelöltek ki, felkészítésüket Dunaújvárosban, Sárbogárdon és Székesfehérváron végzik.

Az országos ellenőrzések következő állomása nyárra várható, amikor a forgalmasabb vasútvonalak és közutak mentén az elhanyagolt, nem karbantartott fasorok állapotát mérik fel.

– MTI –