Országos Vérellátó: Már több mint négy napra van tartalék vérből

Várhatóan sikeres lesz a csütörtökre szervezett véradás – mondta a Független Hírügynökségnek Kalász László, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) régióigazgatója. Az első adatok alapján például az OVSZ fővárosi központjában arra számítanak, hogy több mint kétszer annyian mennek el vért adni, mint egy átlagos véradó napon.

Kalász Lászó elmondta: A csütörtöki adatok szerint már 7 ezer egység az országos vérkészlet, ez azt jelenti, hogy több, mint 4 napra van tartalék. Hozzátette: az OVSZ és a vérkészletet felhasználó egészségügyi intézmények azt szeretik, ha legalább 5 napra van tartalék, ez 8 ezer egységet jelent. Két-három hete, ahogy nyáron gyakran előfordul, 6 ezer egységre csökkent a készlet, ezért kérték a média és a véradók segítségét.

Külföldi állampolgár is adhat vért, és az sem feltétel, hogy a véradó legalább három hónapig Magyarországon maradjon – reagált a régióigazgató arra a csütörtöki sajtóhírre, amely szerint nem engedték egy magyar származású ausztrál asszonynak, hogy vért adjon. Hozzátette: a konkrét eset részleteit nem ismeri, ha tényleg úgy történt, ahogy az megjelent, tájékozatlan lehetett a személyzet.

Kalász László azt is elmondta: minden 18 és 60 év közötti külföldi is adhat vért, ha útlevéllel igazolja személyazonosságát és van társadalombiztosítása. Fontos, hogy minimális szinten beszéljen magyarul is, hiszen el kell tudnia mondani, ha a véradás előtt, közben vagy utána valamilyen problémája van – tette hozzá.

Bár a külföldi állampolgárság nem kizáró ok, van néhány feltétel, amelynek minden véradónak meg kell felelnie. Kalász László példaként említette: nem adhat vért, akinek a súlya 50 kilogramm alatt van, akinek magas vagy alacsony a vérnyomása, akinek volt már infarktusa, aki alkoholos befolyásoltság alatt van. A régióigazgató hozzátette: általában a jelentkezők 90 százaléka alkalmas a véradásra.