Országos sztrájkot hirdetnek az izraeli szakszervezetek az áremelkedések miatt

Az alapvető termékek és szolgáltatások árának rohamos emelkedése miatt országos sztrájkot hirdet a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség. Csütörtöki bejelentésük szerint a döntés megszületett, a törvénynek megfelelően a jövő héten bejelentik a felszólítást a munkabeszüntetésre.

A Histadrut nevű szövetség közlése szerint tömegtüntetéseket tartanak, péntektől pedig útelzárásokkal is tiltakozni fognak. Az izraeli törvény szerint két héttel előbb be kell jelenteni a sztrájkokat.

A Histadrut közlése szerint a tiltakozássorozat a közvélemény növekvő haragjának kifejezése. Izraelben rohamosan nő az élelmiszerek és az üzemanyagok ára, ennek egyik eredménye az is, hogy a koalíciós kormány legnagyobb erején, Benjamin Netanyahu Likud pártján belül is felzúdulás van, sokan sürgetik a miniszterelnököt, hogy tegyen valamit az áremelkedések megfékezésére.

A szakszervezetek a kenyér, a benzin, a lakbérek, a tömegközlekedés árainak befagyasztását, és a vízhasználatra tervezett áfabevezetésének elhalasztását követelik. A szakszervezetek azt is követelik a kormánytól, hogy a januárban megkötött egyezségnek megfelelően végre emelje fel a havi minimálbért 3850 sékelről 4300-ra. Tavaly a kenyér átlagára tíz százalékkal, a benziné 13 százalékkal, a vízé pedig 134 százalékkal nőtt Izraelben.

– Független Hírügynökésg-