Országos sajtverseny Vitnyéden

A sajtokat ünnepelték szombaton, a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. Az országos sajtversenyre több mint 40 hazai gyártó nevezte termékeit. A sajtokat szakavatott zsűri pontozta. A sajtünnepen bemutatták az ország sajtját is, melyet 500 liter tejből készítettek és a legnagyobb hazai tufa pincében érleltek.

42 gyártó 79 féle terméket nevezett a sajtversenyre. A sajtokat több kategóriában díjazta a zsűri. Az íz, az állag és az illat mellett fontos volt a sajt szabályos formája is.

A sajtokat szakavatott ínyencek, a sajtlovagrend tagjai is megkóstolták. Minden tájegységnek megvan a kedvenc sajttípusa, de a sajtfogyasztók 70 százaléka még mindig a trappistát választja.

Az Alföldön elsősorban a friss gomolyák terjedtek el, míg a Nyugat-Dunántúlon már a kemény sajt, a Pannónia a Lajta, az Ilmici és a Trappista a kedvenc – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács László, a Magyar Sajtlovagrend nagymestere.

A sajtünnepen bárki megkóstolhatta az ország félkemény hegyi sajtját is, melyet a legnagyobb hazai tufa pincében több hónapig érleltek és 500 liter tejből készítettek.