Országos Rendõrségi Véradónap a hõsi halott esztergomi rendõr emlékére

A 2008. február 11-én Esztergomban hõsi halált halt Borbély Zoltán posztumusz rendõr hadnagy emlékére rendezik meg csütörtökön az I. Országos Rendõrségi Véradó napot. Február 11-e lesz 2010-tõl a rendõrség hivatalos véradó napja, errõl 2009 tavaszán állapodott meg a rendõrség és a Magyar Vöröskereszt. Az országos rendezvény megnyitója csütörtökön délelõtt, az Esztergomi Rendõrkapitányságon lesz, de minden megyében megtartják a rendõrségi véradást. A rendezvénnyel nem csak Borbély Zoltánra, de a szolgálatuk teljesítése közben hõsi halált halt többi rendõrre is emlékezni kívánnak.

2008. február 11-én este nem sokkal 11 óra elõtt hívták ki a rendõröket Esztergom kertvárosi részébe a polgárõrök, mert egy 53 éves férfi az édesanyját bántalmazta. A rendõrpáros tíz perc alatt kiért, ott az idõs asszony elmondta nekik, hogy a fia bezárkózott a nyári konyhába. Az egyik egyenruhás Borbély Zoltán zászlós – bekopogott a nyári konyha ajtaján és arra szólította a bent lévõ férfit, hogy igazolja magát. A férfi kinyitotta az ajtót és a szúnyoghálón keresztül minden elõjel nélkül közvetlen közelrõl mellbe lõtte a 37 éves zászlóst, aki meghalt. A másik rendõr ekkor három célzott lövést adott le és lábon lõtte a támadót, majd elfogta.

Az eset után egy évvel, 2009-ben az esztergomi rendõröknél szerveztek véradást. Még aznap Esztergom polgármestere Meggyes Tamás alapításával és Habsburg György elnökletével megalakult az Õrláng Alapítvány, amely a szolgálatteljesítés közben hõsi halált halt, vagy megsérült rendõrök és hozzátartozóik megsegítésére jött létre.

2009. május 9-10-én, az esztergomi repülõtéren megtartott bûn- és baleset-megelõzési programon Bencze József országos rendõrfõkapitány és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke aláírták azt a megállapodást, amely szerint 2010. február 11-tõl kezdõdõen a Magyar Köztársaság Rendõrségének hivatalos véradó napja.

Február 11-ének azonban más apropója is van. 1992-ben II. János Pál pápa, a lourdes-i szûz emlékére, ezt a napot jelölte ki a betegek, elesettek, a rászorulók és segítõik, támogatóik és orvosaik világnapjává. Ezért e napon a rendõrségi véradásra a segíteni szándékozó civileket is várják – közölte az Országos Rendõr-fõkapitányság.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. A biztonságos és folyamatos betegellátáshoz évente körülbelül ötszázezer egység vérre van szükség. Ehhez évente 11 ezer véradó eseményen 450 ezer donor mozgósítását végzi a szervezet.