Országos razzia a német ifjúnácik ellen

A német rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint Berlinben és 13 német régióban tartottak ma reggel razziát a hatóság emberei. A nyomozók az ultra jobboldali, neonáci eszmékkel rokonszenvező “Hazahű Német Ifjúság” (Heimattreue Deutsche Jugend/HDJ) objektumait kutatták át.

Németország 16 tartományából 13 régióban és a fővárosban tartottak meglepetésszerű razziát a rendőrök csütörtökön a korai órákban. A szövetségi belügyminisztérium tájékoztatása szerint az összesen 80 objektumra koncentráló akció célja, az alkotmány- és demokrácia ellenességgel gyanusítható Hazahű Német Ifjúság (HDJ) bázisainak átkutatása. A lakásokban és irodákban végzett razzia eredményéről a lefoglalt tárgyak kiértékelése után ad tájékoztatást a hatóság – közölték csütörtökön Berlinben.

A struktúrájában, külső megjelenésében és generációs összetételében a nácikorszak ifjúsági szervezetére, a Hitler Jugendre emlékeztető országos HDJ-t (hádéjot) gárdára akkor figyeltek fel a német hatóságok, amikor két hónapja feloszlattak egy keletnémetországi ifjúsági tábort, ahol extrémjobboldali propagandát folytattak a kiskorú vakációzók körében.