Friss hírek

2009.01.05. 17:54

Putyin utasított az ukrán tranzit-gáz azonnali csökkentésére

<p>Puytin orosz kormányfő utasította hétfőn a Gazprom vezérigazgatóját, hogy az állami energetikai vállalat már aznap csökkentse annak a gázkivitelnek a mennyiségét, amely Ukrajnán keresztül megy Európa más országaiba. Vlagyimir Putyin azt közölte Alekszej Millerrel, hogy a terv szerint annyival kell csökkenteni a gázkivitelt, amennyit Moszkva szerint az ukránok elloptak, illetve ellopnak a vezetékek megcsapolásával.</p>

Oroszország az ukránok kiegyenlítetlen tartozására hivatkozva január 1-én lezárta a csapokat az ukrán belső piacra szállított gázvezetékeken, és azóta azzal vádolja Kijevet, hogy az megcsapolja a tranzit vezetékeket, amelyekben az európai ügyfeleknek viszik az energiahordozót. Kijev ezt tagadja. Alekszej Miller hivatalos bejelentés szerint arról tájékoztatta Vlagymir Putyin orosz kormányfőt, hogy január 1. óta az ukránok 65.3 millió köbméter gázt loptak el abból a mennyiségből, amely Ukrajnán keresztül kerül más európai országokba, így az Európai Unió tagállamaiba is.

A Gazprom főnöke azt közölte, hogy a vállalat minden elkövet, ami tőle telik, hogy kompenzálja az Ukrajnán keresztül "elvesztett" mennyiséget azzal, hogy növeli a gázt a Fehéroroszországon, a Törökországon és a Lengyelországon át vezető vezetékekben. Miller azonban arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnán keresztül vezető tranzit vezetékekben csökkenteni fogják a mennyiséget a "lopások" miatt. Miller szerint Ukrajna több mint 600 millió dollárral tartozik, de a Gazprom felszámolja a "lopásokat" is, így az adósság rövidesen dollár milliárdokra rúghat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!