Országos örömzenélés a Zene Világnapján

Soha nem látott méretű, spontán utcazenélés várható szerdán. A Zene Világnapján neves muzsikusok is vállalkoztak egy rövid zenélésre. A budapesti járókelők mások mellett, Palya Bea, Ferenczi György, a Danubia Szimfonikus Zenekar, az Anna and the Barbies együttes, a Modern Art Orchestra spontán koncertjét hallgatják meg egy-egy téren, aluljáróban vagy épp egy mozgólépcsőn. A Világnap ünnepi előadással zárul szerdán este az MTA dísztermében – tájékoztatta korábban a Független Hírügynökséget Tamás Dorka, a rendezvény sajtófőnöke.

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész felhívására 1975 óta ünnepli a világ október 1-jén. A világhírű zenész arra szólított fel minden várost, falut és országot, hogy rendezzen sokféle zenei eseményt ezen a napon. A hegedűvirtuóz szándéka az volt, hogy október 1-jén ne csak koncerteken, rádióban szólaljanak meg zenei művek, hanem utcákon és tereken is muzsikáljanak énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene előadói.

A magyarországi zenei megmozdulás főszervezője a Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodája ugyanerre buzdít mindenkit a 23 évvel későbbi Zenei Világnapon. A szervezők szóló zenészek, amatőr és profi zenekarok, kórusok jelentkezését várják, akik értékes ajándékokat nyerhetnek ezen a napon. A résztvevőknek nincs más dolguk, mint, hogy a lehető legszokatlanabb helyen adják elő nyilvános zenei produkciójukat. A minimum 5 perces előadást fotóval vagy videóval kell dokumentálniuk és feltölteniük a Zenei Világnap honlapjára, a www.azenevilagnapja.org címre.

Neves zenészek is vállalták, hogy honorárium nélkül ingyenes, spontán koncerteket adnak Budapest utcáin. Palya Bea és Ferenczi György egy mozgó “zene-mobilról” énekeltetik meg a járókelőket. Az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar Mozart koncertműsorát játssza a Nyugati tér aluljárójában, ugyanitt lép fel a Zuglói Filharmónia Fúvószenekara is. A Kálvin téri aluljáróban dzsessz muzsikát hallhatnak az arra sétálók a Modern Art Orchestra előadásában.

A magyar popzene egyik legújabb felfedezettje az Anna and the Barbies is a Nyugatinál játszik, az Accord Vonósnégyes együttes pedig a Ferenciek terén ad egy rövid koncertet. Az Új Generáció Zenekar a Blaha Lujza téren koncertezik.

A Zenei Világnap az MTA Roosevelt téri dísztermében zárul este 7 órakor. A közönség Bejamin Britten: A kis kéményseprő című gyerekoperáját hallgathatja meg többek közt Bogányi Gergely és Szilasi Alex közreműködésével.

További információ a www.azenevilagnapja.org oldalon olvasható.