Országos minősítést kapott az MSZP választmányától Gyurcsány Ferenc platformja is

Az MSZP hét platformja kapott országos címet, köztük Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció Platformja is. Emellett öt tagozat és 18 szakmapolitikai tagozat kapta meg az országos minősítéshez szükséges elismerést – mondta el Simon Gábor, a párt választmányának elnöke, a testület szombati döntését ismertetve. Hozzátette: a választmány egyöntetű támogató határozatot hozott, nem volt ellenszavazat.

Az MSZP választmánya tavaly novemberben hozott létre egy bizottságot, hogy vizsgálja meg és minősítse a tagozatokat és a platformokat. A határozati javaslat szerint – amelyet szombaton egyhangúlag elfogadott a választmány – hét platform, öt rétegtagozat és 18 szakmapolitikai tagozat kapta meg az országos minősítést. Hét olyan közösség volt, amely nem kérte, vagy nem kapta meg az országos minősítést.

A sajtótájékoztatón Simon Gábor elmondta: második napirendként az Orbán-kormány tervezett megszorító intézkedéseiről tárgyalt a választmány. Mivel a kabinet, ígéretei ellenére az ehhez kapcsolódó lépéseit a héten még nem hozta nyilvánosságra, ezért különböző nyilatkozatokból lehet következtetni, mi vár az országra – tette hozzá.

A választmány elnöke szerint a lakosság többsége kárvallottja a kormány eddigi intézkedéseinek, társadalmi-szociális válság fenyegeti az országot. Az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott a kormány – jelentette ki a szocialista politikus. Úgy fogalmazott: “percek kérdése”, és az emberek a zsebükön érzik majd ennek következményeit, de a devizahitelesek, vagy akik magánnyugdíj-pénztári tagok voltak, már most is érzik. Simon Gábor kiemelte: nem látják azt az egymillió munkahelyet sem, amely a választási kampány és a kormányprogram ígéretei között szerepelt. Emellett a rendszerváltás óta, még a legnehezebb időszakban sem fordult elő, hogy egy hónap alatt százezerrel nőtt volna a munkanélküliek száma – jelentette ki.

A csomag kapcsán, amit még nem jelentettek be, 600-800 milliárd forint elvonás várható, ami komoly megszorításokat jelent majd – közölte az ellenzéki politikus. Simon Gábor szerint ennek hátterében az elhibázott gazdaságpolitika áll, a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó által keletkezett hiányt valahogyan pótolni kell. Alternatívaként progesszív, kétkulcsos adórendszert javasol az MSZP. A párt választmányának elnöke úgy fogalmazott: Magyarországnál gazdagabb európai országok is a társadalmai szolidaritás jegyében a kétkulcsos adórendszert alkalmazzák.