Országos energiahatékonysági program a régi mosógépek lecseréléséért

Újraindul az országos energiahatékonysági program, amely arra ösztönzi a családokat, hogy energiatakarékosra cseréljék elavult háztartási gépeiket. A Forgó Morgó elnevezésű program első lépésként a 10 évnél öregebb mosógépek cseréjét tűzte ki céljául.

Európában jelenleg több mint 188 millió 10 évnél idősebb mosógép üzemel. Ha ezeket mindenki új, energiatakarékos gépekre cserélné, évi 22 millió tonnával csökkenne a káros szén-dioxid kibocsátás. A Víz Világnapján, amelyet 15 éve március 22-én ünnepelnek világszerte, a CECED Magyarország Egyesülés három programot is meghirdetett az idei Forgó Morgó mosógépes kampány keretében.

Idén ismét keresik Magyarország legrégebbi, még működő mosógépét. Ezen kívül mosógép vásárlási akciót hirdetnek. Ennek lényege, hogy aki visszaadja használt mosógépét, az 5000 forint kedvezménnyel vásárolhat új gépet. A gyerekeknek a témában rajzversenyt hirdetnek, amelynek eredményhirdetése a június 2-i kampányzárón lesz.

A rendezvényen Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a 10 évnél régebbi mosógépek hatékonysága 50 százalékkal alacsonyabb, mint az újaké. Hozzátette: az EU 2020-ra 20 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, amelyhez nagyban hozzájárulhatna az elavult háztartási gépek cseréje.