Országos dixie-tehetségkutatót tartanak Salgótarjánban

Országos Amatőr Jazz Találkozót tartanak hétfőn a salgótarjáni tűzhelygyár jazzpincéjében, a legjobb zenakar felléphet a visegrádi négyek jövő évi dixie-találkozóján.

Salgótarjánban immár 23. alkalommal rendeznek nemzetközi dixieland fesztivált, négy éve forgószínpad-szerűen a szlovákiai Besztercebánya, a lengyelországi Zakopáne és a csehországi Hradec Kralové városokkal közösen. Dixie-tehetségkutató versenyt azonban most először tartanak.

Tóth Csaba fesztiváligazgató a Független Hírügynökségnek elmondta: a tehetségkutatón klasszikus dixieland mellett ragtime, és swings stílusokat játszó együttesek lépnek majd negyven-negyven perces műsorokkal színpadra. A zsűriben mind a négy ország fesztiválszervezői, muzsikusai képviseltetik magukat, a zsűrielnök Berki Tamás jazzénekes, a dixie-fesztivál házigazdája lesz. A győztes fellépési lehetőséget kap jövőre Szlovákia, valamint Lengyelország, és Csehország több színpadán.

Az idei dixie-fesztivál egyébként szombaton kezdődött és május 13-ig tart. A hazai programok zömét a jövő hétvégén tartják, addig is zenés borkóstolókat, ragtime-vacsoraesteket rendeznek. A záró-rendezvények sorában ünnepeli a Benkó Dixieland Band is alapításának 50. évfordulóját.