Gazdaság

2016.05.12. 11:57

Hogyan és miért tájékozódjunk az álláspiacról, ha épp nem keresünk állást?

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az álláskeresőket az <a href="http://www.cvonline.hu/blog/tag/allaskereses" target="_blank">álláskeresés</a> nehézségei többszörös sokként érik: nem elég, hogy elvesztették állásukat, még azt is ki kell nyomozni, hogy mik a jelenlegi álláskeresési trendek, mik az elvárások egy-egy pozícióban.</strong></p>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az álláskeresőket az álláskeresés nehézségei többszörös sokként érik: nem elég, hogy elvesztették állásukat, még azt is ki kell nyomozni, hogy mik a jelenlegi álláskeresési trendek, mik az elvárások egy-egy pozícióban.

Aki évek óta nem keresett állást, az új fogalmak, új CV-formátumok között bolyongva már az álláskeresése elején kétségbeeshet. Ennek egyetlen módon lehet és kell elejét venni: folyamatosan figyelni kell az álláspiacra, az állásportálokra, frissen tartani a Linkedin profilt, az önéletrajzot, és persze a szakmai tudást. Ennek gyakorlati lépéseit érdemes folyamatosan, rendszeresen, legalább havonta elvégezni.

1. Tartsd karban az önéletrajzod!

Amint megszereztél egy újabb bizonyítványt, elvégeztél egy szakmai kurzust, újabb komoly feladattal bővült a napi munkád, elértél egy komoly szakmai eredményt, azt azonnal vezesd fel az önéletrajzodba. Ezeket utólag, sok évre visszamenőleg összeszedni elég nehézkes, úgy biztosan ki is marad valami, de ezzel a módszerrel mindig naprakész az önéletrajzod. Sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség, és egyáltalán nem biztos, hogy ez negatív változás lesz. Te talán nem is gondolkodsz álláskeresésen, de egyszer valaki felhív, és kér tőled egy frissített CV-t, mert megtalálta a régebbit egy állásportálon, és lenne egy jó ajánlata neked... Fontos! Bárhová küldesz, töltesz fel önéletrajzot, keltezés mindig legyen rajta!

2. Linkedin profil

Ezt még részletesebben lehet vezetni, mint az önéletrajzot, tekintve, hogy jól strukturált, mindennek megvan a helye előregyártva, a Linkedin által, neked „csak” ki kell tölteni. Nincs méretkorlát, nyugodtan írhatsz ismertetőt is az új projektedről vagy a befejezett projektedről, az újabb gyártói kurzusról, amit elvégeztél stb. Figyelj arra, hogy a munkaszerződésedben lévő titoktartási szabályok szerint járj el, és csak olyan információt adj meg, ami nem sérti senki üzleti érdekét!

3. Folyamatos szakmai fejlődés és tájékozódás

Az önéletrajza alapján jónak tűnő jelöltek állásinterjún sokszor okoznak szakmai csalódást. A sokéves szakmai rutinjuk alatt nem figyeltek a szakterület fejlődésére, így a friss szakmai trendeket nem ismerik. Az új elvárásokat leginkább úgy lehet megismerni, ha szakmai rendezvényekre jársz, szakmai hírleveleket olvasol, álláshirdetéseket figyelsz a pozíciódhoz hasonló állásokra, illetve, ezekre jelentkezel is, és ha úgy alakul állásinterjúra is elmész. Még akkor is, ha eredetileg nem terveztél állást változtatni… Mert lehet, hogy pont így jön a megvilágosodás: vagy arról, hogy nagyon jó helyen dolgozol, vagy arról, hogy ideje váltani.

4. Túl a saját határainkon – ne öregedj bele a munkádba!

A napi rutin, amit sokéve végzel, ugyanott, ugyanúgy, biztosítja a folyamatos sikerélményt, így kényelmes, nem is nagyon akarsz „túllátni” rajta. De eközben, ha nem figyelsz, elhalad melletted a világ: már jóval magasabb fizetéseket ajánlanak egy olyan pozícióban, amit te épp betöltesz, akár más cégnél, akár a saját munkahelyeden is, az újonnan belépő kollégáknak. Szakmailag is le tudsz így maradni: új szoftverek, új folyamatok, új szabályok jelentek meg, és te nem tudsz róluk – ezért használni, alkalmazni sem tudod őket.

Magunk szakmai karbantartása igenis munka:

Amikor a fentiekről beszélek előadásokon, az álláskeresők egy része elszörnyed: „Kinek van erre ideje a napi munka mellett?” „Van nekem elég dolgom, még ezt is csináljam?” – hangzanak a kétségbeesett mondatok, pedig ha ezt folyamatosan, rendszeresen végezzük, napi szinten csak néhány perc.

JobAngel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!