Országjáró túrára indul a Természettudományi Múzeum

Budapest, 2015. május 22., péntek (MTI) – Tízállomásos országjáró túrára indul szombaton a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy A kaland házhoz jön című projekt keretében a különböző települések lakóival jobban megismertesse környezetük természeti kincseit.

Az országjáró túra keretében tudósok és muzeológusok egy “mini múzeummá” átalakított kamion segítségével interaktív módon szeretnék bemutatni a különböző városokban lakó gyerekeknek a környezetükben élő állatokat és növényeket. A kamion szombaton indul első állomására Mosonmagyaróvárra, majd onnan Tabajd, Szombathely, Veszprém, Dévaványa, Miskolc, Gyöngyös, Vászoly, Kecskemét és Szeged után tér vissza Budapestre – tájékoztatta Kiss-Stefán Mónika, a múzeum sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

Az informatív és szórakoztató, elsősorban a gyerekeket megcélzó programok bemutatják a mindenkit körülvevő élő környezet értékeit és ezek fenntartásának fontosságát.

Az érdeklődőkkel való folyamatos, interaktív kapcsolattartásnak az egyik legfontosabb eszköze a program honlapja lesz (www.kalandhazhozjon.mttm.hu), amelyen hetente új feladatokat kapnak azok, akik bővebb ismereteket akarnak szerezni az őket körülvevő élőlényekről, vagy indulni szeretnének a múzeum által meghirdetett fotó- és rajzpályázaton. A pályázat június 14-én zárul, a beérkező képek közül a zsűri által legjobbnak ítélt művekből kiállítást rendez a múzeum.

A weboldalon nemcsak útmutatást kaphatnak a látogatók lakókörnyezetük megfigyelésére, hanem az amatőr természetbúvárok kérdéseire a múzeum szakértői személyesen is választ adnak.

A szakemberek úgy vélik, hogy a városokban felnövő generációk egyre kevésbé érdeklődnek az őket körülvevő természet iránt és gyakran nem tudnak az ott élő növény- és állatfajok létezéséről és jelentőségéről. A városi élővilág is folyamatosan változik, vadon élő állatok és növények települnek be a lakott területekre a könnyebben megszerezhető élelemforrás vagy a kiszámíthatóbb környezet miatt. Ennek a világnak a bemutatását a múzeum fontos feladatának tartja, hiszen kutatásaik a városi környezet talajának élővilágától kezdve a panellakó denevérekig, a padláslakó nyestekig vagy éppen a gyakran allergiát okozó gyomnövényektől a kertekben pompázó dísznövényekig mindent átfognak. A múzeum szemléltető eszközökkel felszerelt kamionja azért indul országjáró túrára, hogy ez a tudás ne maradjon az intézmény falai között.

– MTI –