Megosztó kijelentést tett

2024.02.28. 10:36

Elszigetelte magát Emmanuel Macron

A francia elnök mind diplomáciailag, mind a saját országában szavahihetetlenné vált, mert azt mondta, hogy nincs kizárva a nyugati csapatok Ukrajnába küldése.

MW

Emmanuel Macron

Forrás: Hans Lucas / AFP

Fotó: Mathilde Kaczkowsk

Sem az európai, sem a francia közhangulatot nem tükrözte Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, miszerint nincs kizárva, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába. Hiába próbálták később egyes francia tisztségviselők tompítani Macron szavait, a kijelentés dühös reakciókat váltott ki Európa-szerte – írja a Magyar Nemzet.

Macron úgy próbál az Ukrajna melletti nyugati egység helyreállítójának szerepében tetszelegni, hogy Franciaországot sem tudja maga mögé állítani – fogalmaz a Politico hírportál, rámutatva: az államfő kijelentését az összes ellenzéki párt elítélte.

Nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e egy ilyen kijelentés komolyságával. Emmanuel Macron hadvezért játszik, de a gyermekeink életéről beszél ilyen meggondolatlanul. Béke vagy háború kérdése az országunkban

− írta Marine Le Pen az X-en.

Nemcsak a politikusok, de az egyszerű polgárok sem rajonganak az elnök ötletéért, a franciák ugyanis egyáltalán nem tekintik az ukrajnai harcokat annak az európai demokráciát védő civilizációs háborúnak, amelynek Macron próbálja beállítani. 

Az IFOP közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint mostanra csak a franciák 58 százaléka szimpatizál Ukrajnával, ami 24 százalékos zuhanás a háború kezdetéhez képest.

A fegyverek küldését még kevesebben, csupán a válaszadók ötven százaléka támogatta, ez 15 százalékos csökkenés 2022-höz képest. 

A szankciók eredeti 72 százalékos támogatottsága mostanra 62 százalékra esett.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában