Melléfogások

2024.02.22. 07:39

Karácsony Gergely így tapsolta el Budapest pénzét

A Demszky-érához hasonló, éveket tudhat maga mögött a főváros, pedig mindent összevetve dupla annyi pénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely, mint elődje, Tarlós István 2018-ban, utolsó teljes évében.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Drágább felújítások kevesebb műszaki tartalommal. Több mint harminc tanácsadó folyamatos fizetése, hitelből jutalomosztás, látványtervek készítése kivitelezés nélkül. Reklámtender, frankfurti villamosbeszerzés, általában tetemes közbeszerzési bírságok. Botrányok a kifizetés körül: az ikonikus Lánchíd-felújítási pénz egy része egy baloldali számlagyárban landolt. Így tapsolta el Budapest pénzét Karácsony Gergely, aki csődközelbe kormányozta Budapestet – írja a Metropol.

Karácsony Gergely, Lánchíd, főváros
Ötmilliárdos pluszköltséggel kivitelezte Karácsony Gergely a Lánchíd felújítását
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A főpolgármester 2019-ben azzal indított, hogy lehúzta a beruházások egy részét, érvénytelenítette a Blaha Lujza tér felújítását és a Lánchíd-tendert. Miután kiderült, hogy Tarlós István több mint 214 milliárd forintot hagyott hátra Karácsonyéknak, amelynek tetemes része szabad felhasználású volt, könnyen úgy értelmezhető a baloldali főpolgármester elstartolása, hogy a beruházások módosításaival csak leosztotta a kártyákat a baloldalnak, közben pedig csődriogatással takargatta mindezt.

Erre utal a többi között a hídpénzbotrány: a Lánchíd ötmilliárddal drágábban újult meg – mint minden más beruházás is –, ráadásul a pénz egy része eltűnt a baloldali számlagyárban. A lap felhívja a figyelmet, arról se feledkezzünk meg, hogy végig pazarlóan gazdálkodott a balliberális városvezetés. A baloldal tevékenységének köszönhetően mára több mint 234 milliárd forint adóssága és hiánya keletkezett a fővárosnak.

Adósságspirálban

A Demszky-érához hasonló éveket tudhat maga mögött a főváros, pedig mindent összevetve – az inflációval és a háború miatti nehéz helyzettel együtt is – dupla annyi pénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely, mint elődje, Tarlós István 2018-ban, utolsó teljes évében. Mutatjuk a fővárosi baloldal gazdálkodásának jelenlegi eredményét:

  • A főváros számlája 4 milliárd forint mínuszban van.
  • A fővárosnak 154,1 milliárd forint az adósságállománya.
  • A Fővárosi Önkormányzat jelenleg nem rendelkezik állampapír-állománnyal, két évvel ezelőtt még 110 milliárd forintnyi ilyen megtakarítása volt.
  • A szállítói tartozás 26,2 milliárd forintra emelkedett.
  • A BKV-t 50 milliárd forinttal eladósították a bankok felé (faktorálás).

Karácsony Gergely virtuális világa

Megmosolyogtató, ahogy a baloldali főpolgármester kampányba fogott, ismét ígérgetni kezdett, miközben 234 milliárdos adósságot és hiányt idézett elő pazarló gazdálkodásával, és gyakorlatilag semmi önálló fejlesztés nem fűződik a nevéhez. 

A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a Lánchíd-botrány a sokadik ügy, amelyben súlyos milliárdokról van szó, és károsan érintik Budapestet. „A főpolgármester úr pedig mélyen hallgat.”

Ott van a zuglói parkolási botrány, de azt sem tudtuk, hogy 2019 év végén miért nem kötötte meg a BKV reklámtender-szerződését. Ezzel most már több mint hárommilliárd forintos kárt okozott a fővárosnak. Vagy mind a mai napig várjuk a választ a megszüntetett dunai menetrendszerű hajójáratok pályázatával kapcsolatban, amelyben jelenleg is tart a rendőrségi nyomozás. Ebben is közbeszerzési bírságot kapott a főváros. Illetve érdekes volt az egyszemélyes pályázat is a használt frankfurti villamosok beszerzésére

– sorolta Wintermantel Zsolt.

A teljes cikket a Metropolon olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában